„Tematicky zaměřené výstavy děláme vždy dvakrát do roka. Tentokrát jsme se soustředili na šaty a módní doplňky, které ženy nosily v minulosti. Chtěli jsme ukázat, jak chodily upravené a také to, co si byly schopné i samy vyrobit,“ uvedla autorka scénáře a provedení výstavy Pavla Hradilová z Klubu přátel historie města Otrokovice.

Uplynulou sobotu doplnila výstavu také módní přehlídka, kterou si nenechalo ujít několik desítek lidí. Role modelek – a také modelů, neboť nechyběla ani pánská móda – na sebe vzali přímo členové pořádajícího klubu a jejich přátelé a příznivci.

Módní přehlídka i výstava samotná ukazují, jaký způsobem se móda v minulosti vyvíjela a v průběhu času postupně zjednodušovala. K vidění jsou oděvy, módní doplňky či šperky z období baroka, rokoka, empíru, secese, ty „nejmladší“ pak spadají do 60. let minulého století.

Svatomartinské hody na náměstí Míru ve Zlíně. 13. listopadu 2021
Ve Zlíně připíjeli mladým vínem, nechyběla tradiční husa a další dobroty

Z části se jedná o originály, které se členům spolku v uplynulých letech podařilo získat formou darů od veřejnosti nebo například nákupem z antikvariátů. Originální je také kolekce kabelek z konce 19. a začátku 20. století ze sbírky Silvie Lečíkové nebo krajkové límečky a šály přivezené z Anglie.

„Velkou část vystavených a předvedených modelů jsme ale vyrobili sami, protože kopie historických kostýmů šijeme. Vyrábí se z historických látek, nebo se jedná o původní přešité historické oděvy, které se nezachovaly zcela v pořádku,“ přiblížila Pavla Hradilová.

Výstava v Městské galerii Otrokovice čítá celkem dvacet panelů s texty, které doplňují exponáty vystavené ve čtyřech velkých vitrínách a pak samostatně stojící figuríny s originálními kostýmy. Součástí expozice je také ukázka dřívější i současné produkce klobouků firmy Tonak.

„Dokonce se nám podařilo zapůjčit i formy na výrobu klobouků. Veřejnost si také může některé z klobouků přímo vyzkoušet,“ dodala Pavla Hradilová. Výstava nazvaná Kouzelné módní doplňky je v Městské galerii Otrokovice k vidění do neděle 21. listopadu.