„K dnešnímu dni je v regionu 1540 nemocných na sto tisíc obyvatel, což je vzestup o 76,8 procenta oproti předchozímu týdnu, který byl ale díky svátkům neúplný. Dramatický je hlavně nárůst u chřipkových onemocnění, kde jsme zaznamenali vzestup u všech věkových kategorií," vysvětlila včera pro Deník Tkadlecová.

Podle ní je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nemocnost vyšší o dvaadvacet procent.

„Nárůst je očekávaný, v celé Evropě je situace podobná a virus chřipky se postupně šíří a napadá vnímavé jedince. To znamená ty, kteří ještě daný typ chřipky neměli nebo kteří nejsou očkováni," podotýká Tkadlecová. Přidává také radu, jak si zákeřné viry nepřipustit k tělu.

„Lidé by se měli pokud možno vyhnout místům s vysokou kumulací osob, jako jsou nákupní centra, MHD, obchody či pošty. Dále pak také kontaktu s nemocnými, případně si alespoň udržovat náležitý odstup od nich, to je 1,8 metru, kdy se riziko nakažení chřipkou snižuje," radí hygienička.

Zlínská praktička Helena Nedbálková teprve nárůst pacientů ve své ordinaci očekává. „Už k nám sice chodí lidé s infekcí horních cest dýchacích, počet případů je ale prozatím srovnatelný se situací vloni. K dramatickému nárůstu dochází spíše až koncem ledna a začátkem února," konstatuje Nedbálková.

Její radou je, aby lidé hlavně do práce nechodili nemocní a nekašlali na jiné. „To je totiž faktor, který nejvíce přeje šíření bacilů," dodává praktička.

Že bude teprve ještě hůře, předpokládá také otrokovická lékařka pro děti a dorost Hana Červenková. Nárůst malých pacientů už zaznamenala, ale jen minimální.

Pokud se nemocnost u dětí skutečně ještě zvedne, školy se mohou dostat do potíží s výukou. Ve zlínské Základní škole Slovenská by ředitel Otto Procházka vyřešil situaci spíše spojením tříd než vyhlášením ředitelského volna.

„Velcí by jej sice uvítali, ale malí ne. Rodičům to působí spíše starosti s tím, kam je umístit po tuto dobu. Zatím je to ale předčasné, uvidíme, jak se situace vyvine. Děti se hodně vyležely přes vánoční prázdniny. Jak víme od jejich rodičů, bylo jich hodně nemocných," podotkl ředitel Procházka.

Jak se léčíte, když na vás něco „leze"?

Libor Mikl, 46 let, ředitel školy, Fryšták: Dávám si horký čaj, slivovici a acylpyrin. Samozřejmě se snažím odpočívat, ale víte, jak je to v dnešní době. Stejně musíte do práce.

Lucie Ručková, 32 let, mateřská dovolená, Zlín: Určitě spíše využívám rady jako horký čas s citronem a medem. Zabírá to jak kdy. Když to dlouho nepomáhá, jdu většinou už k lékaři.

Tomáš Vincenc, 19 let, student, Zlín: Já věřím na bylinky, dávám jim přednost před něčím jiným. Dělám si z nich čaj a zatím mi to vždycky spolehlivě pomáhá.

Jiří Dobeš, 50 let, dělník, Zlín- Jaroslavice: Léčím se červeným vínem. Samozřejmě zabírá, má, mělo a bude mít léčebné účinky. Někdy zajdu také k lékaři.