Důvod je jednoduchý, i když zároveň jen těžko pochopitelný. Rodina nemá prostředky na to, aby státu vrátila sto tisíc, které jim sociální odbor poskytl k zakoupení auta.

Auto k přepravě nepohyblivé nemocné dcerky přitom Palkovičovým krátce po zakoupení ukradl neznámý pachatel, stát to ale nezajímá, protože zákon takovou možnost neřeší. Sociálně znevýhodněná rodina musí podle zákona právě kvůli krádeži vrátit poměrnou část stotisícového příspěvku.

Devítiletá Petra Palkovičová, na kterou rodiče zažádali sociální odbor o příspěvek na motorové vozidlo, je od narození postižená. Její diagnóza zní myotonická dystrofie. „Při narození vážila kilo a neměla téměř žádné svalstvo. Nechodí, má zkrácené Achillovy šlachy a při porodu ji částečně postihla obrna,“ popsala stav dcery Palkovičová.

Dívka je zcela závislá na pomoci jiných

Dívka, která má přiznaný třetí stupeň zdravotně tělesně postiženého občana, nemá naštěstí poškozený mozek a může alespoň dojíždět do speciální školy v Kroměříži. „Jak má ochablé svalstvo, tak pouze špatně mluví. Ale protože je na mně úplně závislá, rádi bychom dosáhli přiznání čtvrtého stupně,“ doplnila zoufalá matka.

O příspěvek na zakoupení motorového vozidla na nepohyblivou dcerku požádala rodina vloni v srpnu. Stát Palkovičům vyhověl v říjnu 2006 s tím, že auto si musejí pořídit do měsíce. „Jenže jsem v tu dobu jela do lázní, na koupi jsme měli v podstatě dva týdny. Vůz jsme sehnali ve Zlíně 27. listopadu,“ vzpomněla paní Palkovičová. Pak ovšem rodina zjistila, že ojetá Škoda Felicia Combi za sto tisíc korun má skryté vady. Proto ji museli nechat okamžitě opravit.

Než bylo auto Palkovičům před domem odcizeno, užívali jej téměř měsíc. Rodina věděla, že vozidlo musí nechat pojistit, ale neměla na to okamžitě peníze. „Čekali jsme na příspěvek, ze kterého bychom pojistku uhradili,“ přiznala pětatřicetiletá Ilona, která se stará ještě o zdravého syna.
Felicii pro přepravu devítileté Petrušky zloděj ukradl v době z 18. na 19. ledna letošního roku.

„To byla ta vichřice Kyrill. Ze srandy jsem řekla manželovi, ať se jde podívat na auto, jestli nám ho vítr neodfoukl. On pak přišel, že před domem opravdu není,“ popsala paní Palkovičová s tím, že krádež vozidla rodina nahlásila okamžitě policii.

Odcizení osobního automobilu značky Škoda Felicia potvrdili i kroměřížští policisté. „Motorové vozidlo tmavomodré barvy s označením přepravy osoby tělesně postižené bylo zaparkováno na parkovišti před domem,“ uvedl tehdy ve zprávě Petr Horyanský z kroměřížské policie.
Po měsíci pátrání vyšetřovatelé Palkovičům sdělili, že je pachatel neznámý a věc zůstává v šetření. Odcizení auta i s policejním vyjádřením pak rodina oznámila sociálnímu odboru v Holešově.

S žádostí o výjimku zatím neuspěli

„Tam mi ovšem řekli, že auto tedy neužívám, a tak musím vrátit poměrnou část z příspěvku. Je to přes devadesát tisíc,“ dodala smutně matka s tím, že sociální pracovnice jí poradila, aby požádala ministra práce a sociálních věcí o takzvanou výjimku z tvrdosti zákona a prominutí vrácení peněz. „Tu jsem poslala, ale bohužel jsme nedostali odpověď,“ dodala Ilona Palkovičová.

Stát nyní smí podle vyhlášky č. 182/1991 Sb. po rodině vymáhat peníze zpět. „Podmínkou při udělení příspěvku na vozidlo je totiž pětileté užívání, a také jeho pojištění. Pokud tomu tak je, škodu uhradí pojišťovna. Pokud tomu tak ale není, nastává pro rodinu opravdu problém,“ nastínila Iva Hrazdílková z Kanceláře veřejného ochránce práv, na kterého se redakce Deníku v zájmu pomoci Palkovičům obrátila.

I ombudsman v tomto případě doporučil obrátit se na ministra s žádostí o zmírnění dopadů zákona. „Můžeme se také domluvit, aby nám rodina poslala kopie všech materiálů, které má. Naši právníci by jim přinejmenším poradili, jak dál postupovat či se odvolávat,“ ujistila Hrazdílková.

V rozsahu svých možností se Palkovičům snaží vyhovět i sociální odbor v Holešově. „Potřebujeme mít zdokumentováno, že rodina žádost na ministerstvo poslala. My nejsme ti, kdo po ní vyžadují peníze. Sami čekáme na odpověď ministra. Navíc jsme schopni se s Palkovičovými domluvit na splátkovém kalendáři dlužné částky. Pracujeme s různými klienty a snažíme se jim pomoci,“ sdělila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví v Holešově Viera Horáková s tím, že složité situace chráněnců řeší denně.

„Současně však spravujeme majetek státu a musíme postupovat podle zákona. Podobný případ jsme již jednou řešili, ministr tehdy žádosti vyhověl. Věřím, že i toto vyjádření bude pro rodinu kladné,“ doufá Horáková.

Nyní tedy záleží na tom, zda ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas rodině ve svízelné situaci pomůže. „Prominutí dlužné částky lze chápat totiž jako amnestii,“ konstatovala mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková. Ta má ovšem v podobné kauze opačnou zkušenost.

„Kancelář veřejného ochránce práv se stejným případem zabývala v roce 2001. Ministr práce a sociálních věcí tehdy ale žádosti o odstranění tvrdosti zákona nevyhověl,“ dodala Hrazdílková.

Stanovisko ministerstva práce a sociálních věcí k celé kauze se zatím Deníku získat nepodařilo. Pokud ale úředníci Palkovičům nařídí vrátit téměř stotisícovou částku, zbývá rodině ještě jedna možnost. Může se obrátit na nadaci nebo charitativní organizaci, která by jim poskytla peníze. Rodiče s dětmi dosud žili z příspěvku na péči ve výši 9 tisíc korun, sociálního příplatku, přídavků na děti a příjmu otce. „Jednou za rok jsme ještě dostávali příspěvek na provoz motorového vozidla, to bylo necelých deset tisíc, manžel nosil plat v průměru osm a půl tisíce,“ uvedla Palkovičová.

Situace se zhoršila: otec přišel o práci

Jenže minulý týden se finanční situace v rodině ještě zhoršila. Otec rodiny totiž přišel k 1. červenci o zaměstnání. „Neprodloužili mi smlouvu, protože TON ruší výrobu v Holešově. Co nyní budeme dělat, nevím,“ dodal Dušan Palkovič. Rodině navíc reálně hrozí, že v nejbližších pěti letech nebude moci zažádat o nový příspěvek na druhé a pro dcerku tolik potřebné auto. „Před uplynutím lhůty pěti let ministerstvo příspěvek vyplácí jen ve výjimečných situacích,“ vysvětlila mluvčí ombudsmana Hrazdílková.