„Původně se jednalo o recesi štamgastů z místní hospody U Kovárny, naší rodiny a sousedů z ulice,“ vzpomíná jedna z jeho hlavních organizátorek Zuzana Baťová, která se jej podle vlastních slov sama účastní velmi aktivně. „Společně s manželem zajišťuji zejména jeho materiální zabezpečení, tak, aby měli jeho návštěvníci co jíst, co pít a co poslouchat,“ objasňuje.

Oficiální začátek fašanku, jehož datum je zachováváno dle liturgického kalendáře do čtyřiceti dní před velikonocemi, je stanoven na 10 hodin. „Stánkaři se ale začínají sjíždět kolem šesté a my jsme na nohou ještě o něco dříve. Staví se pivní stan, pódium pro kapely, chystají se stoly, lavice. Je kolem toho spousta práce,“ říká Baťová s tím, že akce obvykle končívá kolem třetí hodiny odpolední.

Průvod prý už léta dělají pořád stejní lidé. „Většinou jich vyráží kolem dvaceti až třiceti. Vzhledem k tomu, jak se jednotlivé rodiny rozrůstají, účastní se ho i děti a někdy se připojí i další nadšenci. Na plakátech totiž inzerujeme, aby se lidé nebáli přijít. Kdo přijde v masce, dostane navíc klobásu zadarmo,“ láká Baťová k návštěvě předjarní veselice.

Každý její ročník bývá jinak tematicky zaměřen a masky se na ní, narozdíl od vesnických masopustů, hodně mění. „Moc se mi líbilo, když byl fašank laděn do stylu Beatles a Žluté ponorky. Letos by pak měl být věnován Karlu Zemanovi a jeho filmům. Vzpomínat se bude i na Lubora Tokoše, který byl u zrodu našeho fašanku stál,“ vysvětluje Baťová, čím že se Lešetínský fašank liší od typických vesnických masopustů.

Do jeho cíle se snaží dojít všichni, přestože to prý někdy bývá potíž. „V prvních ročnících se dokonce chodívalo až na náměstí, a to pak nezřídka nastával problém s tím, abychom závěrem vůbec pochovali basu. Teď už tak radši chodíme jen po ulici Lešetín,“ tvrdí Baťová. A úplně to podle ní stačí.

„Lidí zde bydlí stále méně, hodně domů se mění na komerční prostory. Pořád je ale kam zajít, kde zatancovat a kde si dát panáčka. Od rána do oběda toho mají všichni tak akorát,“ poukazuje. Zmiňované pochovávání basy se pak uskutečňuje v pivním stanu na ulici, aby jej mohlo vidět co nejvíce lidí. „Samozřejmě nesmí chybět smuteční průvod i s dechovkou,“ dodává Baťová.

Ta si zároveň také myslí, že Zlíňané si už na každoroční průvod zvykli a těší se na něj. „Od Nového roku se jich u nás řada dotazuje na jeho podrobnosti. Akce je to už tradiční, město nás v ní podporuje i finančně. Pořád jsou ještě lidé, kteří jsou z fašanku nadšení a mají radost, že se alespoň něco děje,“ konstatuje Baťová

Letos se všichni, kteří na fašank zavítají, mohou těšit na ukázku tradiční zabíjačky. „Chceme, aby i lidé z města viděli, jak se taková zabíjačka vůbec dělá. Ukážeme jim třebas plnění jitrnic nebo vaření ovaru,“ odhaluje část programu Baťová, jež zároveň slibuje i představení uměleckých kovářů.

Na otázku, kolik se toho za celý den sní a vypije odpovídá s humorem. „Každý rok víc. Všichni tvrdí, jaká je krize, ale na fašanku to není vůbec vidět. Tady si holt lidi vždy dopřejí,“ usmívá se.

Také letos organizátoři očekávají účast známých tváří. „Zlín je strašně malý, takže se jich zde vždy sejde hodně. Ať už jsou to bývalí sportovci, lidé z radnice, místní umělci. Zlínské kapely, které tu hrají, automaticky zůstávají až do noci a ti, kteří ze Zlína nejsou, jako třebas letošní host Lešek Semelka, se ve Zlíně ubytují a také tu zpravidla vydrží až do konce,“ pochlubila se na závěr Baťová. (vik)

Fotosoutěž o cenu za pětistovku

Zlínský deník pro vás připravil ve spolupráci se zlínskou Hospůdkou u Kovárny fotosoutěž na téma XII. Lešetínský fašank. Co je k tomu potřeba? Zavítat tuto sobotu 5. března na vyhlášenou zlínskou akci, fotit a zvolený snímek poslat na e-mail: editori.zlin@denik.cz. Redakční porota ze zaslaných snímků vybere vítěze, který získá poukaz na konzumaci v hodnotě 500 Kč v Hospůdce U Kovárny. Uzávěrka soutěže je 13. března. Vítěze oznámíme ve vydání Zlínského deníku 15. března.