Během tří dnů příchozí na festivalu guláše, piva a dobré zábavy snědli téměř deset tisíc porcí guláše a vypili sto pětadvacet hektolitrů piva, kterého v horkém sobotním počasí nakonec pochybělo a pořadatelé tak museli shánět další várku.

Výběr gulášů byl letos skutečně bohatý. „Každý si mohl vybrat ze třiatřiceti druhů, včetně bezmasých. Letošním hitem se stal čertovský hovězí. Byl pikantní se silným cibulovým základem. Tradičně veliký zájem byl o zvěřinové,“ konstatoval šéfkuchař Petr Zahradníček. Třebaže bylo v prodeji průběžně deset až dvanáct druhů guláše, v pátek večer došly.

„Kuchaři, kteří se už několik dnů řádně nevyspali, ale nedostatek rychle napravili,“ uvedl mluvčí radnice Josef Beneš. Svoje umění při vaření guláše předvedli také amatéři. Soutěž O nejlepší valašskomeziříčský guláš, do které bylo přihlášeno pět vzorků, vyhrál Antonín Váňa. „Když guláš, tak jedině z hovězího masa. Pak už stačí zvolit správný poměr surovin, připravit dobrý základ a dochutit,“ konstatoval vítěz.

Pro Gulášfest je typická také soutěž jedlíků. Letos ji vyhrál čtyřicetiletý Pavel Hurta z Valašského Meziříčí, který dokázal spořádat během pouhých pěti minut tři a tři čtvrtě porce guláše. Spokojeni byli letos na atletickém stadionu jak kuchaři a návštěvníci Gulášfestu, tak i pořadatelé. „Sešlo se hodně lidí, kvalitních kapel i guláše.

Obrovský úspěch zejména u střední generace si vysloužilo páteční vystoupení pěveckého Dua Kamélie,“ pochvaloval si dramaturg festivalu Roman Štěrba. Jako plané se nakonec ukázaly obavy pořadatelů z přestěhování Gulášfestu ze středu města až na atletický stadion. „Je tady větší plocha a více míst na sezení, převážně zastřešených. Pokud festival uspořádáme i napřesrok, odehraje se právě zde,“ uvedl Štěrba.