Vůně piva se mísí s vůní grilovaných specialit, klobásek a cigár z domácí udírny, do toho se sliny lidem sbíhají nad guláškem a špízy ze zvěřiny. 

„Jeden profesor, dětský kardiolog říká, že nejhorší je lenoch, který zdravotně abstinuje. Líp je na tom ten, který pije v rozumné míře. A úplně nejlépe pak na tom je rozumný aktivní piják,“ říká Ivo Smetánka, který zájemcům točí pivo Sedláček z 1. selského pivovárku Kroměříž. 

Podle něj je nejhorší přehnat to s alkoholem třeba jednou za čtrnáct dní a pak zase nic nepít. Lepší je prý pít v rozumné míře každý den. Pivo si rád také dopřává, jak poznat v dnešním širokém výběru piv to kvalitní prý není jednoduché.

„Každému chutná něco jiného. Obecně mám takový názor, že pivo by mělo mít nějaký charakter. Ty dnešní takzvané europiva jsou víceméně všechna stejná. Nemají svou osobitost, charakter. Kamkoliv, kam jedu, ochutnám vždycky jejich místní pivo. Je to něco jiného, než pořád všude pít to jedno jedné značky. Nebraňte se zkusit něco jiného,“ radí Ivo Smetánka a do toho průběžně točí lidem pivo.

Připomíná také, že všeobecně muži mají denně vypít jeden a půllitr piva, maximálně dvě. „Ženy pak tak čtyři deci, když přimhouříme oči. Týká se to nejen piva, ale alkoholu obecně,“ dodává.

K příjemné atmosféře na festivalu, kde se prezentuje šestice pivovarů, přispívá svou hudbou zlínská kapela Jazzbook. „Pojďme se tam podívat, hraje tam nějaká hudba,“ láká jedna maminkou svou rodinu, aby prohlídku zoo na chvíli odložili a šli si užít pivní akci. Nenechá se odradit ani tvrzením své dcery, že skupina určitě nebude hrát nic moderního.

Festivalu si užívá s pěnivým mokem v ruce například Vladimíra Hlavenková z Břeclavi se svou rodinou. „Ani by nás nenapadlo, že může být v zoo takový festival. Mile nás to překvapilo. Když jsme jej uviděli, neváhali jsme sem zajít,“ usmívá se Vladimíra Hlavenková.

Všechny druhy piv ochutnává také Otto Dlouhý s manželkou. „Jako správný Ostravák mi tady nejvíce chutná Radegast. Je to naše pivo a je nejlepší,“ směje se pivař, který si mok dopřává běžně tak jednou za týden. „Je to pěkná akce. Pobýváme teď zrovna v Luhačovicích, a jelikož máme volné odpoledne, chtěli jsme jej náležitě využít. Tak jsme spojili návštěvu zoo s festivalem,“ dodává Otto Dlouhý.

Účastníkům akce počasí nahrává: nepanuje žádné úmorné vedro, sluníčko vysvitne jen občas, naštěstí ani neprší. Přesto se například Tomáš Stružka doslova griluje. Připravuje zájemcům totiž klobásky a cigára z domácí udírny. „Je mi poněkud tepleji. Horší je ale kouř, který štípe v očích,“ směje se sympatický mladík a utírá si pot z čela. „Je super, že Lešná něco takového jako festival tady dělá. Pro lidi je to zpestření, i když jich je tu letos o něco méně, než vloni. Já si dám taky rád občas pivo, nebudu říkat, že ne,“ dodává.

Na své si na festivalu přicházejí i sběratelé pivních tácků. Ty nabízí například Pivovar Zašová. U pípy tam stojí jeho místopředseda správní rady Jaromír Konrád. Založený byl podle něj před čtrnácti lety, vloni prošel rekonstrukcí a přestavbou. „Letos objíždíme různé takové pivní festivaly či rodinné akce, na kterých se snažíme prezentovat a více vejít do podvědomí veřejnosti. Fronta dělá frontu, takže jak vidno, se nám tu daří,“ říká Jaromír Konrád a do toho obsluhuje zákazníky.

Z Festivalu regionálních minipivovarů odcházejí lidé spokojeni. „Pokud bude i příští rok, určitě si jej nenechám ujít. Jen na to nesmím zapomenout. Bylo to perfektní,“ hodnotí spokojená návštěvnice Dana Kovářová z Otrokovic, přičemž si v ruce odnáší i jedno pivo stočené v pet láhvi.