„Za ocenění jsem velmi ráda," neskrývá radost Janišová. „Floristice se věnuji prakticky od mala. Dlouho to byl pro mě jen koníček, vyráběla jsem věnce pro známé, ale před třemi lety jsem složila státní zkoušku z floristiky, založila jsem si živnost a z koníčku se stala práce," vzpomíná Marie Janišová.

„Vedla jsem celou řadu kurzů, například i v mateřských centrech, ovšem s vyšší poptávkou mi na kurzy již prakticky nezbývá čas. V současné době vedu tak dva kurzy měsíčně. Teorii jsem načerpala od zkušených floristů," prozrazuje Janišová.

Dlouholetá praxe se na kvalitě výrobků skutečně odráží. Zdá se, že každé stéblo má v široké kompozici jednotlivých věnců nějaký účel. „Nesnáším stereotyp. Každý věnec, každý výrobek musí být originální. Nemám žádné šablony, podle kterých bych tvořila. Takový osobní problém mám už s tím, když dostanu objednávku třeba na tři stejné věnce, snažím se tomu skutečně vyhýbat," říká zlínská floristka Janišová.

Jednoznačně nejraději pracuje s čistě přírodními materiály. Není to tak dávno, co jsem si většinu materiálu dokázala opatřit z vlastní zahrádky. Nepoužívala jsem nic, co bych sama nemohla vypěstovat, skutečně pravé valašské," vzpomíná floristka.

Přiznává, že poslední dobou s přibývajícími zakázkami si však musí některé nejpoužívanější rostliny dokupovat.

„Nemyslím si, že bych měla oblíbený materiál, protože pracuji se sezonními rostlinami. Některé rostliny rostou pouze na jaře a mají své místo v jarním věnci. Na podzim používám to, co roste na podzim, ať už kůru, levanduli, nebo jeřabiny a v zimě se zase tvoří hlavně z jehličí. Jak říkám, každý výrobek musí být originál," dodává znovu Marie Janišová.

Zlínská floristka nabízí nejrůznější výtvarné techniky, recyklace, pletení. Pořádá také volnočasové kurzy nebo kreativní dílny nejen v mateřských centrech.
Vidět ji ale můžete rovněž na jarmarcích, komunikovat lze s floristkou také prostřednictvím we­bu.