Lubomír Jarcovják se zabývá grafikou, vytváří autorské papíry a knihy, buduje prostorové kompozice, objekty z betonu, sochy i monumentální realizace zasahující do veřejného prostoru, soustředěně rozvíjí projev malířský, a to vše ve specifických kombinacích kodifikovaných materiálů a přístupů s materiály a postupy netradičními.

Jeho díla budou v galerii k vidění do 27. listopadu.

Koncert skupiny Traktor ve sportovní hale Datart Zlín, 5. října 2022
OBRAZEM. Traktor rozjel Zlín. Podívejte se na nálož metalu

Výstava je instalovaná nezávisle na proudu času a ze všech oborů, do nichž Jarcovják zasahuje. I přes svou rozmanitost je jeho tvorba sevřena pevným rámcem, v němž se racionalita geometrizovaných forem slučuje se silnou duchovní koncentrací.

To vše má svůj podíl na vzniku mimořádně citlivého a soustředěného díla, které je neseno mezi přítomným a nepřítomným, archetypálním a pomíjivým, obecným a osobním.

O umělci

Lubomír Jarcovják vstoupil na výtvarnou scénu v 80. letech 20. století. Studoval výtvarnou výchovu a češtinu na Pedagogické fakultě brněnské univerzity a po absolutoriu se vrátil do rodného Zlína, kde téměř deset let pracoval jako správce depozitáře a kurátor státní galerie (nynější krajské galerie).

V roce 1994 začal působit jako výtvarný pedagog na Zlínské soukromé vyšší odborné škole umění a od roku 2014 vede praktickou výuku grafické tvorby na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Souběžně se naplno věnuje autorské tvorbě.