Opravy jednoho z hlavních tahů v centru Zlína skončí 25. srpna

Práce budou probíhat v úseku od křížení s ulicí Osvoboditelů po křižovatku Díly VI. Silničáři zde s frézami a další těžkou technikou odstraňují starý povrch silnice. Ulici je možné projet, ačkoli projíždějící se musí smířit se zdržením.

„Nyní dochází k odfrézování povrchu vozovky. Pracuje se vždy v jednom pruhu, a ulice tak zůstává průjezdná. I tak však řidičům doporučujeme zvolit alternativní trasu po třídě Tomáše Bati," vybídl vedoucí odboru koncepce a realizace dopravních staveb magistrátu Karel Říha.

Místních se probíhající práce zatím dotýkají jen minimálně.

„Vypadá to tady jako na dopravním hřišti, ale dá se projet. Trochu se bojím, ale tuhle jsem to zvládla i jako řidič, nejenom jako chodec," řekla Marcela Nevyjelová z Obecin.

„Jestli ta cesta byla v tak špatném stavu, to neumím posoudit, mám ale jasno v tom, že tady opravdu chybí přechod pro chodce. Mezi Malou scénou a křižovatkou vzadu na Přílukách není ani jeden. Když je větší provoz, tak tady lidi přebíhají jako králíci," dodala.

Helena Lupačová z kavárny Malá scéna zatím také žádné omezení nepociťuje, pokud by však došlo k úplnému uzavření ulice, zřejmě by se to projevilo na tržbách, většina zákazníků totiž přijíždí autem.

„Když tady jezdily frézy, docela jsme se báli o zaparkovaná auta. Taky se tady dost prášilo, hosté si ale nestěžovali," řekla.

Opravy potrvají až do úterý 25. srpna. Podle mluvčího magistrátu Zdeňka Dvořáka je důvodem oprav špatný stav povrchu silnice. „Projevilo se na něm to, že se jedná o velmi frekventovanou komunikaci," uvedl.

Rekonstrukce cesty je rozdělena do dvou etap, aby se lidé mohli dostat na ulici Slovenskou. Řidiči musí počítat se zpožděním kvůli kyvadlovému provozu. Alternativní objízdné trasy po třídě Tomáše Bati jsou zřetelně vyznačeny.

„V pozdějších fázích rekonstrukce dojde k větším omezením, jakmile se začne s pokládáním horní vrstvy asfaltu. Ulice nicméně zůstane nadále průjezdná," doplnil Říha.

Situaci monitorují i policisté. „Dosud nedošlo k dopravnímu kolapsu či k situaci, že bychom museli dopravu řídit. Problémy způsobují neukáznění řidiči, kteří nerespektují dopravní značení a vjíždějí do zákazu vjezdu. Proto je nabádáme k větší trpělivosti," sdělila mluvčí krajské policie Monika Kozumplíková.

Dopravní podnik je na uzavírky připraven a s žádnými zásadními problémy prý nepočítá.

„Během frézování i pokládky tzv. ložné vrstvy vozovky bude provoz vozidel MHD na Štefánikově ulici zachován. Našich trolejbusů se zde bude týkat úplná uzavírka až při pokládce tzv. obrusné vrstvy nové vozovky, tedy v závěru prací. Pravděpodobně to bude o víkendu a termín bude ještě upřesněn," uvedl hlavní dispečer DSZO Josef Polách.

Po dobu pokládání asfaltu budou trolejbusy na linkách 8, 9, 11 a 12 jezdit po třídě Tomáše Bati. Dopravní podnik plánuje použít trolejbusy s pomocným dieselagregátem.

Náklady na rekonstrukci ulice Štefánikova dosáhnou podle Dvořáka výše zhruba 8 milionů korun. Nejedná se o jedinou letošní opravu. Kromě již dokončené Gahurovy ulice silničáři pracují také na ulici Mostní a na Dřevnické na Bartošově čtvrti.

IVAN ČERNICKÝ