Stojím si ale za tím, že čím více firem, tím více pracovních příležitostí, říká starosta

„Chtělo by to s ní něco udělat, trošku zviditelnit. O lukovské a holešovské se mluví skoro pořád, o tady této se ani moc neví. Navíc ani pořád není naplněná, to asi o něčem bude svědčit," posteskl si pro Deník Kamil Jandovský.

Fryštácká průmyslová zóna se nachází ve městě směrem na Holešov, a to na rozloze zhruba šesti hektarů. Působí tam už necelá desítka firem.

„De facto je už téměř zadaná, i zbytek pozemků je už skoro všechen prodaný. My máme hotovo, nemáme tam už co dát," informoval Milan Zavrtálek, předseda Zemědělského družstva vlastníků Fryšták, na jehož pozemcích se právě zmíněná průmyslová zóna nachází.

Během jejího obsazování se potýkali i s problémy.

„Byly to ale jen maličkosti. Někdo chtěl k nám do zóny jít, ale přes daný pozemek vede například plynovod a to se jim nelíbilo," podotkl Milan Zavrtálek.

Nad údajnou neznámostí si nestýská. Vysvětluje ji totiž tím, že už od začátku měli pozemky předběžně rozprodány.

Starosta města Lubomír Doležel vítá existenci zóny. „Stojím si ale za tím, že čím více firem, tím více pracovních příležitostí. Takže kdyby tam bylo více firem, byl bych rád," konstatoval Lubomír Doležel.

Nedaleká úspěšnější průmyslová zóna v Lukově se rozkládá na sedmi hektarech a pozemky jsou už kompletně vyprodané. Čtyři firmy jsou tam v plném proudu.

„Další dvě už začaly stavět, na jaře se do toho pustí dalších asi dvanáct. Zóna je komplet vyprodaná, celkem tam bude okolo sedmnácti společností," podotkl starosta Lukova Jiří Jangot.

Z obce v tamních firmách našlo práci asi osm lidí.

Holešovská průmyslová zóna leží na 360 hektarech, v současné době tam působí pouze tři investoři, kteří zřídili zhruba sto sedmdesát pracovních míst.

„Volná je ještě plocha zhruba o rozloze tři sta padesát šest hektarů, ale asi čtyřicet by měla zabrat technická a dopravní infrastruktura, nezbytná pro provoz zóny," informoval Jiří Němec, předseda představenstva společnosti Industry servis, která holešovskou zónu spravuje. Další zájemci se prý hlásí průběžně. Letos uzavřeli deklaraci se čtyřmi a prodloužili deklaraci se společností AGC Fenestra.