Soutěž Park roku pořádá profesní sdružení Svaz zakládání a údržby zeleně. Porota ocenila v případě zlínského parku především ideu obnovy, kterou charakterizuje motto „projít a nepřerušit".

„Autoři návrhu naplnili tuto ideu pomocí terénních modelací. Nové chodníky byly zapuštěny pod úroveň terénu a travnaté plochy jsou vytvarováné do mírných terénních vln. Vznikl tak dojem, že území je zatravněné a celistvé," píše se v honocení odborné poroty.

Terénní modelace podle ní chrání odpočívající či chodce uvnitř Gahurova prospektu od rušné křižovatky. Každý si může pohodlně sednout na zvýšené obrubníky nebo na trávník, který je zátěžový a určený k pobytu.

Gahurův prospekt je v nové podobě otevřený rok a veřejnost jej začala hojně využívat.

„Za Baťů se právě v těchto místech lidé potkávali během svého volna, takže jsme vlastně obnovili tradici. Je hezké, že sem jezdí maminky s kočárky a že je zde také plno studentů," těší primátora Miroslava Adámka. Celý prostor je pokrytý wi-fi signálem, což jeho atraktivitu ještě zvýšilo.

Instalováno zde bylo i nové veřejné osvětlení, rekonstruovány byly pěší trasy v okolí, jsou zde vodní pítka a zřízen byl i bezpečný přechod ke Kongresovému centru a rektorátu Univerzity Tomáše Bati. Náklady na revitalizaci Gahurova prospektu dosáhly výše cca 16 milionů korun.

Přestavba Gahurova prospektu je jedním ze tří projektů, které výrazným způsobem mění vzhled širšího centra Zlína. Těmi dalšími jsou rekonstrukce podchodu propojujícího náměstí Práce s bývalým továrním areálem firem Baťa a Svit a revitalizace parku Komenského. 

Gahurův prospekt. Polední odpočinek Baťových spolupracovníků na trávníku před závody 1939.

Gahurův prospekt. Polední odpočinek Baťových spolupracovníků na trávníku před závody 1939. FOTO: SOA Klečůvka