VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žába chutnala jako kuře. Jen nemyslet na to, co jíte...

FOTOGALERIE / Dvoudenní Garden Food Festival nabízel nespočet dobrot od steaků, biftečků, foie gras přes sladkosti, paštičky až po červy, kobylky a žáby. Přilákal obrovské množství lidí. Jen na Facebooku svou účast potvrdilo více než šest tisíc lidí.  

2.9.2018 AKTUALIZOVÁNO 3.9.2018
SDÍLEJ:

Garden Food Festival 2018 ve ZlíněFoto: Deník / Renáta Večerková

Degustátoři měli na výběr z mexické, argentinské, vietnamské, srílanské, slovenské a samozřejmě české kuchyně.

„Foie gras jsou fantastická,“ pochvalovala si paní Švardalová s dcerou Kamilou ze Zlína od Majáku.

Dáša Bernátková ze zlínských Jaroslavic si dala žábu, vloni ochutnala i červy a housenky.

„Přirovnala bych žábu k pečených kuřecím křídlům,“ uvedla. Červíci prý chutnali sladce.

„Nesmíte ale přemýšlet nad tím, co jíte,“ poradila. 

LIDÉ PRÝ BYLI ODVÁŽNÍ

„Jsme ve Zlíně již po třetí,“ uvedl Honza Škraňka z jednoho bezesporu z nejzajímavějších stánků připravujícího hmyzí speciality.

Zlíňáci jsou podle něj odvážní a rádi jeho jídla ochutnávají. Hmyzích porcí připraví více než tisíc. Postěžoval si však na legislativu.

„Hmyz prý není zvíře, a tudíž je problém tuto skupinu živočichů zpracovávat,“ vysvětlil.

Kamila Nývltová přijela z Vizovic a neodolala maďarské specialitě. Pečené morkové kosti s čabajkou. Petr Malý se pustil do rybího karbenátku od Helenky.

„Nálev je fantastický vyprošťovák,“ smál se s pivem v ruce. 

Zdeněk Pohlreich říká pro Deník:

Smaženici nevařím. Houby dávám třeba do rizota

Hvězdou Garden Food Festivalu byl bezesporu ikonický kuchař známý i svým odvážným slovníkem.

 „Sílí ve mně pocit, že už jsem odpověděl na všechno a všem,“ začal naše povídání nejznámější český kuchař současnosti Zdeněk Pohlreich.

Do Zlína letos přivezl novinku, svou mobilní restauraci Wheels. Z velkého bílého lesklého přívěsu se vysunutím prostřední části stane luxusní restaurace.

„Nápad to byl můj a realizovali jsme projekt s Petrem Gutem z Almira Hospitality, kterému tohle celé zařízení patří,“ uvedl.

Pro Pohlreichova kola byl Zlín teprve třetí štací.

Ve Zlíně je prý symbol české gastronomie v tomto roce nejčastěji za život.

„Točily se tu reklamy pro Kaufland,“ vysvětlil a vzdal hold Tomáši Baťovi.

„Neuvěřitelné, co všechno dokázal,“ sdělil.

Sympatický a úsměvy rozdávající kuchař ani o prázdninách nezahálel. Pár dní před zahájením zlínského festivalu chutí a vůní se vrátil z jihoamerického Memphisu, kde reprezentoval Česko.

„Byl to po americku realizovaný velký čtyřdenní event, kde to dělají jinak než u nás,“ vysvětlil.

Jak jinak?

Všude hodně cukru, všechno je velké a všeho je hodně. Oni prostě mají rádi velké věci. Ale akce měla výbornou atmosféru. Byl to mejdan.

Vařili jste českou kuchyni?

Jojo. Ale oni si asi úplně nedokážou všichni představit, kde je Česko.

Bylo nějaké jídlo, které je nadchlo?

Strašně se jim líbila šunková rolka s křenovou šlehačkou. Také se podivovali českým obloženým chlebíčkům.

Byly křenové rolky i ve Zlíně?

(smích) Ne, to nebyly. Byly ale důkazem toho, že dělat věci za každou cenu nově a jinak není nutné. Protože kombinace křenové šlehačky a dobré šunky je prostě geniální věc. A přitom někteří nad tím ohrnují nos.

Jakou kuchařskou zajímavost jste přichystal pro Zlín?

Naše tříchodové menu je fakt bezvadná věc. Za příjemné peníze je to dobře strávená hodinka času. Většina festivalů se odehrává na bázi street food, kdy se chodí od stánku ke stánku. Tady si lidé vychutnají jídlo v klidu. 

Dokážou si už Češi za jídlo připlatit?

Já myslím, že jo. Peníze asi nejsou ten hlavní problém. Někomu to za to stojí, někomu ne. Češi se učí dobře žít velmi rychle. Zejména dnešní mladá generace. Té je všechno úplně fuk. Ta jednoduše žije.

A co lidé, kteří mají zažité, že svíčková kdysi stála 9,50?

Tam je to samozřejmě složitější. To, co bylo, už nikdy nikdo nepředělá. Rozhodně si nemyslím, že ta doba byla lepší než teď. Životní úroveň je v současnosti úplně nejlepší. A je to na lidech vidět.

Češi byli považováni za národ chatařů, chalupářů….

A paštikářů. (smích)

To také. Máte také nějakou chalupu k odpočinku?

Mám svůj dům, kde bydlím. Ale rozhodně nejsem žádný kutil. Já jsem nešikovný. Udělat něco rukama je pro mne vždy těžké. Spíš mne to táhne do tepla.

A chodíte na houby?

Chodím a strašně rád. Je to pro mě jedna z nejoblíbenějších surovin k vaření. Velmi příjemné pro mne je, že je to organická věc, která vyrostla ze země bez lidského přičinění. Přidávám je k masu nebo do rizota, tam se skvěle hodí. Smaženici rád nemám. Letos to ale asi s houbami bude mizérie.

Autor: Renáta Večerková

2.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači v prodejnách PRODAVAČ/KA - ASISTENT/KA PRODEJE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: , úprava zboží k prodeji, komunikace se zákazníkem, přijímání objednávek zákazníků a jejich vyřizování, provádění inventury, vyřizování dotazů a stížností, práce na pokladních systémech, manipulace s hotovostí, výdej stvrzenek a pokladních dokladů., Požadavky: počtářské schopnosti, umění jednat s lidmi, kultivované a příjemné vystupování, práce s PC, zájem o elektroniku, nářadí, časová flexibilita, zodpovědnost.., POZN: Zájemci se hlásí e-mailem: technik@eurohity.cz. Pracoviště: Eurohity s.r.o. - valklob, Cyrilometodějská, č.p. 1003, 766 01 Valašské Klobouky. Informace: Michal Pekárek, +420 776 012 400. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 14 000 Kč Uklízeči a pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Úklízeči - pokojská/ý. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: úklid pokojů a společných prostor , , Požadavky: zodpovědnost , , Nabízíme: příspěvek na zdravotní obuv. Pracoviště: Rainer cz, s.r.o. - provozovna, Moravní, č.p. 958, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Michaela STOKLASOVÁ, +420 732 222 248. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 500 Kč Pomocní montážní dělníci Pomocní montážní dělníci.. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Osobní návštěva na pracovišti každý čtvrtek 8 - 15hod., nutná předchozí telefonická domluva.. Pracoviště: Menadstav družstvo - kaňovice, 763 41 Biskupice u Luhačovic. Informace: Serhiy Medulych, +420 777 870 755. Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Lisaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Náplň práce: obsluha lisů na výrobu podešví, fyzicky nenáročná práce, Požadavky: zručnost, spolehlivost, Výhody: možnost týdenních záloh, ubytování. Pracoviště: 123-práce.cz s.r.o. - hlavníčkovo n., Hlavničkovo nábřeží, č.p. 5655, 760 01 Zlín 1. Informace: Thurnerová Anna, +420 720 022 037.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 17. září 2018

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Papoušek ara hyacintový

Uprchlík Ara: dobrodruh je zpět v zoo

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Berani na výhru s Třincem nenavázali. Z Litvínova se vrací s prázdnou

Tohle se nepovedlo! Druhý zápas sezony extraligovým hokejistům PSG Berani Zlín nevyšel. Na výhru proti Třinci v Litvínově nenavázali a ze Severu Čech si odvezli porážku 2:5. Berani celý zápas pouze dotahovali.

Mistrovská kopaná: jak hrál vás oblíbený tým? Podívejte se

Přinášíme vám tradiční fotbalový přehled.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT