Degustátoři měli na výběr z mexické, argentinské, vietnamské, srílanské, slovenské a samozřejmě české kuchyně.

„Foie gras jsou fantastická,“ pochvalovala si paní Švardalová s dcerou Kamilou ze Zlína od Majáku.

Dáša Bernátková ze zlínských Jaroslavic si dala žábu, vloni ochutnala i červy a housenky.

„Přirovnala bych žábu k pečených kuřecím křídlům,“ uvedla. Červíci prý chutnali sladce.

„Nesmíte ale přemýšlet nad tím, co jíte,“ poradila. 

LIDÉ PRÝ BYLI ODVÁŽNÍ

„Jsme ve Zlíně již po třetí,“ uvedl Honza Škraňka z jednoho bezesporu z nejzajímavějších stánků připravujícího hmyzí speciality.

Zlíňáci jsou podle něj odvážní a rádi jeho jídla ochutnávají. Hmyzích porcí připraví více než tisíc. Postěžoval si však na legislativu.

„Hmyz prý není zvíře, a tudíž je problém tuto skupinu živočichů zpracovávat,“ vysvětlil.

Kamila Nývltová přijela z Vizovic a neodolala maďarské specialitě. Pečené morkové kosti s čabajkou. Petr Malý se pustil do rybího karbenátku od Helenky.

„Nálev je fantastický vyprošťovák,“ smál se s pivem v ruce. 

Zdeněk Pohlreich říká pro Deník:

Smaženici nevařím. Houby dávám třeba do rizota

Hvězdou Garden Food Festivalu byl bezesporu ikonický kuchař známý i svým odvážným slovníkem.

 „Sílí ve mně pocit, že už jsem odpověděl na všechno a všem,“ začal naše povídání nejznámější český kuchař současnosti Zdeněk Pohlreich.

Do Zlína letos přivezl novinku, svou mobilní restauraci Wheels. Z velkého bílého lesklého přívěsu se vysunutím prostřední části stane luxusní restaurace.

„Nápad to byl můj a realizovali jsme projekt s Petrem Gutem z Almira Hospitality, kterému tohle celé zařízení patří,“ uvedl.

Pro Pohlreichova kola byl Zlín teprve třetí štací.

Ve Zlíně je prý symbol české gastronomie v tomto roce nejčastěji za život.

„Točily se tu reklamy pro Kaufland,“ vysvětlil a vzdal hold Tomáši Baťovi.

„Neuvěřitelné, co všechno dokázal,“ sdělil.

Sympatický a úsměvy rozdávající kuchař ani o prázdninách nezahálel. Pár dní před zahájením zlínského festivalu chutí a vůní se vrátil z jihoamerického Memphisu, kde reprezentoval Česko.

„Byl to po americku realizovaný velký čtyřdenní event, kde to dělají jinak než u nás,“ vysvětlil.

Jak jinak?

Všude hodně cukru, všechno je velké a všeho je hodně. Oni prostě mají rádi velké věci. Ale akce měla výbornou atmosféru. Byl to mejdan.

Vařili jste českou kuchyni?

Jojo. Ale oni si asi úplně nedokážou všichni představit, kde je Česko.

Bylo nějaké jídlo, které je nadchlo?

Strašně se jim líbila šunková rolka s křenovou šlehačkou. Také se podivovali českým obloženým chlebíčkům.

Byly křenové rolky i ve Zlíně?

(smích) Ne, to nebyly. Byly ale důkazem toho, že dělat věci za každou cenu nově a jinak není nutné. Protože kombinace křenové šlehačky a dobré šunky je prostě geniální věc. A přitom někteří nad tím ohrnují nos.

Jakou kuchařskou zajímavost jste přichystal pro Zlín?

Naše tříchodové menu je fakt bezvadná věc. Za příjemné peníze je to dobře strávená hodinka času. Většina festivalů se odehrává na bázi street food, kdy se chodí od stánku ke stánku. Tady si lidé vychutnají jídlo v klidu. 

Dokážou si už Češi za jídlo připlatit?

Já myslím, že jo. Peníze asi nejsou ten hlavní problém. Někomu to za to stojí, někomu ne. Češi se učí dobře žít velmi rychle. Zejména dnešní mladá generace. Té je všechno úplně fuk. Ta jednoduše žije.

A co lidé, kteří mají zažité, že svíčková kdysi stála 9,50?

Tam je to samozřejmě složitější. To, co bylo, už nikdy nikdo nepředělá. Rozhodně si nemyslím, že ta doba byla lepší než teď. Životní úroveň je v současnosti úplně nejlepší. A je to na lidech vidět.

Češi byli považováni za národ chatařů, chalupářů….

A paštikářů. (smích)

To také. Máte také nějakou chalupu k odpočinku?

Mám svůj dům, kde bydlím. Ale rozhodně nejsem žádný kutil. Já jsem nešikovný. Udělat něco rukama je pro mne vždy těžké. Spíš mne to táhne do tepla.

A chodíte na houby?

Chodím a strašně rád. Je to pro mě jedna z nejoblíbenějších surovin k vaření. Velmi příjemné pro mne je, že je to organická věc, která vyrostla ze země bez lidského přičinění. Přidávám je k masu nebo do rizota, tam se skvěle hodí. Smaženici rád nemám. Letos to ale asi s houbami bude mizérie.