Naší prioritou je transparentní krajský úřad. Při jednání nám ČSSD sdělila, že má prioritu stejnou. Z toho důvodu si myslím, že je reálná koalice ČSSD + KDU-ČSL + STAN a TOP 09 + zemanovci. Musí ale dojít případně ke shodám na programu.

A šance, že to tak dopadne?

Šance v tuto chvíli neumím říct. Jednání jsou na začátku. V případě, že by se do koalice dostala KSČM, budeme na stráži demokracie živelnou a aktivní opozicí.

Co říkáte na to, že má KSČM šanci být ve vedení kraje?

Tato varianta má dvě mince. Fakt, že by vládli komunisté jen 20 let po revoluci, by ukázal, jakou ztrátu paměti naši občané utrpěli. Na druhou stranu by to bylo legitimní právo voličů. Ať ukážou komunisté, co umějí, obzvlášť v nelehkých časech, které nás ještě čekají.

Co si slibujete od zřejmého konce velké koalice ČSSD a ODS?

Slibuji si od toho, že se některé věci zprůhlední, že nebude kraj investovat do megalomanských projektů. Také že by některé věci mohly projít kontrolou. A protože je podmínkou zemanovců, že by byl F. Čuba radním pro zemědělství, těším se.

Jste fandou Františka Čuby?

Ano, jsem jeho fandou.

Jakou možnost má opoziční zastupitel něco prosadit?

V minulém volebním období neměl šanci změnit takřka nic. Ale teď, pokud bychom byli s lidovci a ODS nebo s KSČM a ODS, bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic. 

ŠIDLOVÁ MARIE