Jak upozornil přírodovědec Adolf Goebel, velké motýlí stěhování není jen výhradou amerického danause stěhovavého, který se pravidelně přesouvá z Mexica do USA a nazpět.

„Málokdo si uvědomuje, že i u nás zažíváme pravidelné, byť méně nápadné přesuny ohromných motýlích hejn.

Většinou míří na severovýchod a nejeví žádnou snahu usednout na květy a pít nektar. Je to škoda, protože tak přicházíme o jejich nádherné vzory na křídlech, které jsou v letu nerozeznatelné,“ vysvětlil Goebel.

Poznamenal, že vrcholné stěhování mají už babočky za sebou.

„Maximum tahu bylo zaznamenáno kolem 19. května. V tuto dobu nebyl problém vidět během jediné minuty proletět kolem sedmdesáti motýlů. Ale pokud někdo nestihl jarní migraci motýlů, stačí počkat na podzim. Opět se bude na co dívat,“ ujistil přírodovědec.