Umělecký soubor se pro podporu svého šéfa rozhodl podle herce Luďka Randára jednoznačně a spontánně. „Svým vyjádřením a podpisy jsme panu řediteli dali najevo, co si myslíme a projevili tím přání, aby pan Gombár zůstal,“ uvedl.

Herečka Helena Čermáková popřela informaci, že by za vším stály osobní problémy. „Jde čistě o podporu. Kromě toho nás ale třeba štve, že všechno rozhoduje ředitel. Pan Gombár jako náš přímý šéf nemá téměř žádné kompetence,“ přiblížila.

Gombár Deníku sdělil, že k tomuto přesvědčení došel po roce a půl působení v divadle. „Myšlení moje a pana ředitele je v oblasti divadelní tvorby odlišné. Některá jeho rozhodnutí jsou pro mě jako člověka i umělce naprosto neakceptovatelná,“ řekl. Jako konkrétní případ uvedl zrušení internetového fóra po jeho dvouměsíční existenci jako zaleknutí se konstruktivní kritiky nebo odmítnutí komunikace.

„Dvakrát jsem pana ředitele vyzýval, aby se se souborem střetl, abychom si promluvili o narůstajícím napětí. Potřetí byl dokonce vyzván herci, kteří zastupují Hereckou asociaci, a přesto odmítl,“ přiblížil Gombár. Příčinu Sobkova počínání však komentovat nechce. „Atmosféra v divadle má být podle mě tvořivá a svobodná. Ne taková, kde zazní na mou konkrétní otázku odpověď – To tě nemusí zajímat,“ upřesnil Gombár.

Ředitel Sobek, který je funkci od roku 1998, se k věci vyjádřit nechtěl. „Nechává to na zřizovateli divadla, tedy Magistrátu města Zlína,“ řekla za něj mluvčí Jarmila Trávníčková. Herci požadují řešení situace dialogem mezi Sobkem, Gombárem a zlínskou primátorkou Irenou Ondrovou. Té ale zatím žádná žádost o jednání nepřišla. „Samotná listina vyslovení nedůvěry bez udání důvodů pro mě není předmětem k řešení,“ sdělila.

Primátorku i radu města navíc rozhořčil i postup, jakým herci situaci řeší. „Dozvěděla jsem se o problému z médií a svolala kvůli tomu mimořádnou schůzi. Zatím ale vůbec nevím, co je skutečně ve věci,“ uvedla.

Pochybuje však, že by rada města ředitele Sobka kvůli tomu odvolala. „Je čerstvě potvrzen ve funkci. To by musel porušit zákon, zneužít své moci či zpronevěřit finance,“ objasnila primátorka. V případě, že herci vznesou konkrétní stížnosti, bude případ řešit.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ZLÍNSKÉHO KRAJE:

Zpravodajství Sport Kultura Podnikání Černá kronika