„Cestovatelé Hanzelka a Zikmund nás vždy fascinovali a zejména díky těmto legendám jsme před dvaceti lety založili festival Neznámá země,“ připomenul cestovatel Petr Horký.

„Letošní festival bude proto zaměřený zejména na oslavu sedmdesátého výročí startu první cesty H+Z do Afriky a Ameriky 22. dubna 1947,“ vysvětlil s tím, že zejména sobotní program bude nabitý akcemi.

Součástí oslav bude také pamětní jízda veteránů.

Miroslav Zikmund. Ilustrační foto.
Před 70. lety vyrazil Hanzelka se Zikmundem na první velkou výpravu!

„Na den a na hodinu přesně po sedmdesáti letech i v roce 2017 vyjede T87 z pražské Opletalovy ulice,“ prozradil za organizátory „Neznámé země“ Petr Horký.

Veteránská jízda bude okrášlena několika dalšími historickými vozy a expedičními auty, z nichž některá skutečně objela svět. Akce začíná hned ráno v 9.30 v Opletalově ulici.

„Odtud pojedeme do Národního technického muzea, kde bude vystavena i originální expediční tatrovka Hanzelky a Zikmunda,“ upřesnil. Ve 12 hodin auta vyrazí na cestu do Zlína. Předpokládaný příjezd do centra města na náměstí Míru je v 18 hodin.

„Všichni návštěvníci si užijí prohlídku historických aut, povídáni s moto cestovateli motonomády a také tradiční koncert se skupinou Čankišou,“ pozval Petr Horký.

S VOZEM TATRA. Jak je zřejmé i z podtitulku nové knihy, s vozem Tatra má Miroslav Zikmund spjato hodně zážitků z cest.
70 let od první cesty Zikmund pokřtil knihu. Podívejte se

Tatra 87 bude poté vystavena v Centro Zlín, kde se současně bude konat i výstava „Století Miroslava Zikmunda“. Po skončení festivalu Neznámá země vyrazí historická Tatra 30. dubna na symbolickou cestu do Marseille přesně po stopách historických itinerářů slavných cestovatelů.

Oslavy významného výročí si připomíná také Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. V sobotu 22. dubna, tedy v den, kdy cestovatelé před 70 lety vyrazili na svou první expedici, je pro návštěvníky 14|15 BAŤOVA INSTITUTU připraven program nazvaný Hurá do Afriky.

„Mimo jiné jsme připravili stereoskopy se stereo snímky H+Z a malou výstavu fotografií a dokumentů ze startu na první cestu. V místnosti s mapou nad schody bude umístěna hra pro rodinné týmy

Stěhování a spouštění tohoto slavného vozu pomocí nakladače ze třetího patra přihlíželi desítky lidí.
VIDEO: Legendární vůz Hanzelky a Zikmunda nahradila v Baťově institutu kopie

„S inženýry Hanzelkou a Zikmundem do Afriky“ a k dispozici bude také digitální mapa s trasou H+Z po Africe,“ uvedla Magdalena Preiningerová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstava fotografií bude k vidění i po celou dobu trvání festivalu Neznámá země.

V prvním podlaží 14. budovy bude navíc i výstava zachycující cestu H+Z do Iráku a o Hedvábné stezce.

„Celý sobotní den se budou konat komentované prohlídky s autorem výstavy Davidem Majerem. Návštěvníci tak mají šanci poslechnout si zajímavé vyprávění o legendární obchodní spojnici mezi civilizacemi Starého světa. Samotná výstava plná unikátních exponátů bude k vidění už jen do neděle 23. dubna,“ zmínila kurátorka výstavy Hana Čubanová.

Cestovatel Miroslav Zikmund dnes dostal čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně.
VIDEO: Čestným doktorátem UTB ocenili práci Miroslava Zikmunda

Vyprávění bude doplněno jak projekcí fotografií, tak promítáním filmů, jež cestovatelé pořídili na své cestě. Další přednášky věnující se cestám H+Z, tentokrát do Asie, se uskuteční ve zlínském muzeu v květnu.

V rámci výstav a přednášek vyjdou možná i tentokrát na světlo věci nečekané i zapomenuté. „Občas se stane, že objevím dokumenty a fotografie, které jsem nikdy neviděl," prozradil vitální osmadevadesátiletý Miroslav Zikmund.

Šarmantní, uznávaný český cestovatel je pro mnohé velkým vzorem.
Nejen jeho obdivovatelé mohou v úterý 25. dubna od 10 do 16 hodin využít akci „Den otevřených dveří v depozitáři Archivu H+Z v Otrokovicích“.

V rámci prohlídky budou moci nahlédnout do výstavky, badatelny i přednáškové místnosti.

Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund: Zemanovi nemohu odpustit opoziční smlouvu s Klausem

Autor: Marcela Kaniová