Majitel svěřil ostrahu domu známému, místo zalévání květin tam ale uspořádal mejdan

„U bytů se tento trend neprojevil v plné míře,“ uvedl ředitel centrální divize bezpečnostní agentury Moba ve Slušovicích Radim Vyorálek. V případě jednorázového střežení ceny začínají na tisícikoruně za týden a s délkou služby klesají.

Většina obyvatel se stále ještě spoléhá na pomoc sousedů nebo příbuzných. „Prozatím takzvaně zneužívám svou sestru. Ale výhledově o ostraze domu uvažuji, souseda minulý rok vykradli,“ řekl devětatřicetiletý konstruktér Aleš Prokop ze Zlína.

Nejen nárůst klientů, ale i letní vedra přidávají zaměstnancům bezpečnostních agentur práci. Bezpečnostní zařízení citlivá na teplotu se při vysokých teplotách posledních dní častěji spouštějí. „Roste počet „falešných“ výjezdů. Inteligentní čidla porovnávají teplotu s pohybem, stačí tak, aby vítr pohnul záclonou a spustí se alarm. Lidé by proto neměli nechávat otevřená okna ani ventilačky,“ upozorňuje majitel bezpečnostní agentury CZGuard Antonín Samsonek.

Dálkové hlídání objektu neznamená jen výjezd na poplachovou signalizaci, ale například i monitorování vstupů do domu. „Zákazník odjel na měsíční dovolenou a klíče s příslušným kódem předal známému, aby mu na dům občas dohlédl. Tuto skutečnost nám oznámil. O víkendu obsluha dálkového dohledu zaznamenala vstup oprávněným kódem v odpoledních hodinách. Když ani kolem desáté hodiny nebylo ještě zakódováno a obsluha dohledu se marně snažila telefonicky vyrozumět kontaktní osobu, byla na místo vyslána zásahová jednotka. Na místě našli majitelova známého s asi ještě dvanácti lidmi, kteří si užívali letního mejdanu. Majiteli napříště zalévání květin zajišťovala rodina,“ vzpomíná Radim Vyorálek. Vykrást však lze i dům se zabezpečovací signalizací. Elektronický zabezpečovací systém především zkracuje pachateli dobu krádeže.

„Zásahová jednotka je na místě ohrožení do tří minut, jde-li o objekt ve městě. Pokud budete mít dům patnáct kilometrů od města a v dosahu nebude bližší zásahová jednotka, získá pachatel patnáct minut navíc. Zákazník by se měl proti krádeži pojistit a pojistku vyžadovat i od agentury,“ doporučuje Radim Vyorálek.