Oproti tomu výrobci chmelového moku k jeho výrobě a řízné chuti potřebují i více než půl druhého měsíce.

Deník se o tom přesvědčil v malenovickém pivovaru.

„Základní surovinou pro výrobu piva je slad, který si sami vozíme ze Záhlinic na Kroměřížsku. Musí být už sešrotovaný. Jakmile přijde sládek a nasype jej do varny. Jedna várka představuje pět set litrů," popisuje začátek procesu výroby piva Petr Fiala.

Ten se podílí na výrobě piva oblíbeného především mezi obyvateli okresu Zlín. Nese název Zlínský švec a jeho domovským pivovarem je ten ve zlínské místní části Malenovice.

Zahřát až na osmdesát stupňů

Světlo světa tam spatřují piva světlé výčepní, polotmavý ležák, světlý ležák a světlý speciál.

„Do vody o teplotě 31 °C nasypeme stanovené množství sladu, který se pak postupně zahřívá na určité teploty. Tento úkon se nazývá vystírka. Vzniklý roztok se přidáním vody o teplotě 80 °C zahřeje na 52 °C nazývá se to zapářka. Následuje štěpení škrobu sladovými enzymy," líčí zrod piva malenovický podsládek Mirek Kráčala. Do scezené sladiny pak přidávají chmel a vše se opět půl druhé hodiny vaří. Během toho dochází ke sterilizaci sladiny a převodu hořkých látek z chmele. Chybí už jen přidat pivovarské kvasnice. „Prokvašenou tekutinu přečerpáme do ležáckých tanků, kde leží pod tlakem ve vychlazené místnosti. Až je vše dokvašeno, je z toho konečně pivo," říká malenovický podsládek.

Délka kvašení závisí na druhu piva. „Desítka kvasí přibližně týden, pod tlakem pak leží čtrnáct dnů. U ležáku je proces ještě delší. Světlý speciál leží minimálně padesát dnů," vysvětluje Kráčala.

Z jedné várky vyrobí trojice zaměstnanců malenovického pivovaru pět set litrů Zlínského ševce. Za měsíc pak sto hektolitrů. Chmelový mok stáčejí a prodávají v pet lahvích, čepují jej také do sudů.

Práce v pivovaru na chuti neubere

„Na pivo mám chuť vždycky. Když přijdu domů, vypiji třeba i tři. Práce v pivovaru je v pohodě, od piva mě určitě neodrazuje," říká podsládek Kráčala. Svou nejoblíbenější značku prý ale nemá. V Malenovicích Zlínského ševce vyrábějí od ledna letošního roku, a to v prostorách někdejšího malého městského pivovaru. Historie toho novodobého však sahá do roku 2008. „V Sazovicích fungoval oficiální pivovar v části rodinného domu a založen byl současným sládkem Martinem Velískem. V roce 2010 začali prodávat pivo. Prostory už ale byly nedostačující, proto jej přestěhovali sem," uzavírá Fiala.