„Na vesnicích v okolí se nám vždycky smáli, že Klobučané svoje hody prodali, tak věříme, že je postupně koupíme zpátky,“ vysvětlil s úsměvem starosta města Dalibor Maniš. Dodal, že s myšlenkou obnovit tento zvyk přišel Klub důchodců, který sváteční dopoledne zorganizoval za podpory farního úřadu a města.

„Zjišťovali jsme, kdy se v Kloboukách hody slavily naposledy, ale nevzpomněla si na to ani babička, která má pětaosmdesát let, takže tipujeme, že to bylo někdy před sto lety. Proto jsme se toho ujali,“ řekl předseda pořádajícího Klubu důchodců Jindřich Kolařík. Na klobuckém náměstí se nejprve sloužila slavnostní bohoslužba, po jejím skončení vystoupil brněnský imitátor Libor Pantůček a své umění předvedla i skupina mažoretek z Ostrožské Lhoty.

Obnovené hodové veselí vítají i obyvatelé Klobouk. „Klobucké hody byly i nebyly. Lidé se scházeli třeba jenom v rodinách, ale neslavilo se to tu jako v jiných vesnicích v okolí, tak doufám, že se z toho stane nová pěkná tradice,“ zadoufal Ludovít Šulík z Valašských Klobouk.