VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Holubinky ať sbírá jen ten, kdo je zná, radí mykolog

Region - V kraji začínají houbařské žně. Na Valašsku už lidé opouštějí lesy s plnými koši hub, na Slovácku ale na sběrače teprve čekají. Počasí jim však přeje. Vydatné deště a ne příliš vysoké teploty houbaření přejí.

3.8.2016
SDÍLEJ:

Holubinky, ryzce, růžovky.Foto: Zdena Richterová

Houbaři mají žně. Rostou jedlé i nejedlé. Otravy zatím nejsou.

„V sobotu jsme si s přítelem přivstali a šli se podívat, jestli rostou," svěřila se Gabriela Nováková z Bystřice pod Hostýnem.

„Byli jsme mezi Chvalčovem a Tesákem. Nejdřív jsme procházeli listnatým lesem a našli jen samé červivé. Pak jsme narazili na malý jehličnatý lesík, kde byly krásné hříbky na každém kroku," prozradila. S plným košíkem se už vrátila z lesa i Aneta Habšudová.

„V pondělí jsme se byli s rodinou podívat kousek nad naším domem v Držkové. Pokud bychom šli hlouběji do lesa, určitě bychom měli úlovek ještě bohatší," myslí si. „Našli jsme praváky, kozáky, babky a jednu bedlu," pochlubila se úlovkem.

V současnosti je úroda jedlých i nejedlých hub.

„Pro konzumní houby je ideální teplota kolem 23 °C. V noci tak 12-15 °C," řekl mykolog z Přerova Jiří Polčák. Jak ale bude houbařská sezona pokračovat, si odhadnout netroufá.

Pokud lidé do lesa chodí, měli by se podle něj slušně chovat.

„Lidé houby často odřezávají a pak zbytek nožičky odhnije. Tím se zničí podhoubí," upřesnil mykolog. Ale nejde jen přímo o způsob sbírání. Často lidé v lese řvou nebo houby rozkopávají. A to i vzácné druhy.

V lesích se teď objevuje spoustu druhů jedlých hřibů, kozáků i pečárek.

„Rostou i holubinky, ale ty by měl sbírat jen ten, kdo je zná," upozornil mykolog. Tato rada platí i u všech druhů hub. Lidé tak mohou předejít nejen zdravotním problémům.

„Rostou i vzácné a zákonem chráněné houby. Za jejich sběr lidem hrozí pokuty," dodal. Taková pokuta se může vyšplhat i k desítkám tisíc korun.

Na lehkou váhu se nesmí brát ani neznámé druhy. Otrava houbami je častým důsledkem neopatrnosti a každoročně se objevuje nespočet případů.

„V příjmové ambulanci interny zatím neošetřovali žádného pacienta s otravou houbami," řekla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Karla Havlíková. „Ta se všeobecně projevuje hlavně nevolností a zvracením," dodala.

Podle mykologa Polčáka je třeba dávat si pozor hlavně na muchomůrky zelenou a tygrovanou. Důležitá je také jejich správná tepelná úprava. Například hřib koloděj je zasyrova jedovatý. Proto potřebuje důkladnou přípravu. Pokud si lidé nejsou jistí svým nálezem, poradí jim v mykologických poradnách.

MICHAELA VAŇHAROVÁ

Autor: Redakce

3.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Noví poslanci Zlínského kraje vzešlí z voleb do PS PČR v říjnu 2017
AKTUALIZOVÁNO
10

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

Výstava fenomén igráček v OD 13 ve Zlíně.
15

OBRAZEM: Výstava Fenomén Igráček poprvé ve Zlíně

Ševci inkasovali tři góly za sedm minut. S Mladou Boleslaví prohráli 1:5

Tak tohle se vážně nepovedlo. Zlínští fotbalisté přišli s Mladou Boleslaví o letošní domácí neporazitelnost. Ševci sice po trefě Nigerijce Ekpaie rychle vedli, ale absolutně nezvládli pasáž hry od 25. do 32. minuty, ve které inkasovali tři branky a nakonec v 11. kole HET ligy se Středočechy prohráli 1:5.

Kašík v euforii: Neskutečné. Straší nás minulé roky

ROZHOVOR, VIDEO/ S nadsázkou to vlastně zvládli i bez něj. Právě po odvolání brankáře Libora Kašíka na střídačku a zapojení šestého hráče do hry hokejisté Zlína dvěma góly vyrovnali z 0:2 na 2:2. V prodloužení pak už zase zlínský gólman mohl slavit výhru z brankoviště a následně si užít i pozápasovou děkovačku s fanoušky.  

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Zlína předvedli další famózní finiš a zdolali Liberec

Další obrat dokonán! Hokejisté Aukro Berani Zlín dokázali dotáhnout další obrat. Tentokrát po dvou slepených gólech během 42 vteřin Liberec vedl 2:0. Jenže beranům stačily poslední dvě a půl minuty, aby vyrovnali na 2:2 Lotyši Robertsem Bukartsem a Ralfsem Freibergsem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení