„Asi by nám to zkomplikovalo život," přiznává ředitelka Základní a Mateřské školy Mysločovice Pavla Gregorovičová.

Nyní dvě třídy navštěvuje 48 dětí, přitom jich tam může chodit šedesát. Starají se o ně čtyři učitelky. „Pokud by počet dětí klesl třeba jen o necelou polovinu méně, museli bychom jednu třídu zrušit a dvě učitelky propustit," podotýká ředitelka. Plán postavit školku v Hostišové tak vnímá jako nevýhodný.

Zato rodiče z obce se zhruba pěti sty obyvateli jej zpravidla vítají s nadšením.

„Školka by se nám tady určitě líbila. Nemuseli bychom vozit děti do Mysločovic. Odpadly by starosti s autem. Když manžel s tím naším jede do práce, musím si jiné půjčovat kvůli tomu od babičky," míní maminka dvou dětí Hana Vrbová.

Po prázdninách nastoupí do školky synek Víta Zapletala z Hostišové. I on by byl rád za školku v obci.

„Je lepší jí mít v místě bydliště, už i kvůli bezpečnosti. Když nestihnete dítě vyzvednout do tří hodin, požádali bychom třeba babičku, která nemá řidičák, a je tak odkázána na autobus. Tak to zvládne pěšky. Fandím obci, aby to stihla co nejdříve," říká Vít Zapletal.

Stavba zařízení je ale podle starostky Hostišové Marty Smolkové teprve ve fázi úvah. Letos kvůli tomu chtějí mezi obyvateli udělat pouze sondu, zda by o něj byl zájem či ne. Ročně se v obci narodí v průměru pět dětí.

„Tento trend se nám tu drží už dlouho. Mysločovická mateřinka by to pak měla těžší, našich dětí tam dojíždí asi dvacet. Některé rodiče svoje děti navíc zapisují jinam," podotýká starostka Marta Smolková.

Školka by měla být skupinová, tedy všechny děti by byly pohromadě, žádné oddělené třídy.

„Pozemky na to už zajištěné máme, stát by mohla za kulturním domem. Součástí by mělo být hřiště," plánuje starostka.

Stavbu z takzvaných obytných kontejnerů za přibližně milion korun by chtěli mít hotovou do roku 2018.

Právě kontejnery využila pro svou firemní školku Oskárek v Otrokovicích zlínská firma LAPP Kabel. Vznikla v létě roku 2013 za pouhých jedenáct týdnů.

„Výhodou je rychlost a kvalita provedení. Dělníci smontují jednotlivé části. Navíc je méně zatěžováno okolí hlukem i prašností. Rozdíl od zděné budovy prakticky nepoznáte," konstatovala Silvie Klohnová, manažerka společnosti LAPP Kabel.