„Nabídli jsme záložní variantu, že postavíme napřed lanovku a následně se teprve pobavíme o lyžařském areálu. Byl to náš poslední ústupek při jednání s Maticí,“ sdělil ředitel lyžařského střediska na Trojáku Jakub Juračka.

Podle předsedy Matice svatohostýnské Aleše Dufka však jde jen o zastírací manévr. „Samotná lanovka nemůže být zisková. Po nějaké době by provozovatelé přišli s tím, že tam udělají svah. My trváme na tom, že by to zásadně narušilo ráz poutního místa, jehož návštěvníky nejsou typičtí turisté,“ uvedl Dufek. „Jestliže i tuto variantu Matice zamítla a přichází s nápady, jak zvýšit počet autobusů a rozšířit kyvadlovou dopravu na Hostýn, pak musím říct, že něčemu nerozumím. Jestli na jedné straně nechci turisty na Hostýně a odmítám lanovku, na druhé straně usiluji o více autobusů, pak to není o tom, že mám strach z více lidí na Hostýně, ale o tom, že ideově odmítám lanovku,“ reagoval Juračka s tím, že lanovka by nejméně narušila přirozený vzhled krajiny. „Mně ekologická nepřijde. Zničená část lesa a narušený migrační prostor pro ptáky a zvířata jsou horší než pár autobusů navíc,“ mínil Dufek.
Ostavbu lanovky hodně stojí obec Chvalčov, v jejímž katastru se Hostýn nachází. „Budeme s Maticí nadále jednat. V červnu se u nás chystá veřejné zasedání, na kterém budou moci obě strany vyslovit svůj názor,“ řekl starosta Chvalčova Antonín Stodůlka.

Mezi zastánce lanovky patří i představitelé nedaleké Bystřice pod Hostýnem. „Určitě by přispěla k rozvoji cestovního ruchu v celé oblasti a byla by i tahákem pro lidi,“ shrnul pozitiva projektu starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek.

Byť zatím neúspěšná jednání ohledně lanovky, přesto mají jeden konkrétní výsledek. „Uvědomili jsme si, že tady nejsme sami, že bychom měli pomoci i obci, v jejímž katastru Hostýn leží. Mohli bychom ji zviditelnit tím, že bychom do Chvalčova přesunuli světskou část oblíbených poutí, například pochod praporečníků u hasičské či výstavu u včelařské pouti,“ poznamenal předseda Matice svatohostýnské. Chvalčov jeho návrh kvituje s povděkem.
„Jsme za tu nabídku rádi. Letos toho sice už moc nestihneme, ale do budoucna budeme spolupráci určitě rozvíjet,“ přislíbil chvalčovský starosta Stodůlka.