„Strojírenství patřilo ve všech dobách k nejvíce nabízeným pracovním místům. Uchazečům o zaměstnání tento veletrh velmi doporučujeme," uvedla Miriam Majdyšová, vedoucí oddělení zaměstnanosti zlínského úřadu práce.

V informačním stánku se zájemci o práci dozvědí, jak si doplnit vzdělání, jaké jsou možnosti rekvalifikace a především kde jsou volná pracovní místa. Protože je ve strojírenství nedostatek kvalifikovaných odborníků, řada firem se vrací k modelu, kdy si zaměstnance vychovají sami.

„Pokud je uchazeč o místo v naší výrobě vyučen i v poněkud odlišném technickém oboru, například automechanik, není to vůbec překážkou, ba naopak," tvrdí Ivo Chytil, majitel zlínské kalírny kovů.

Právě kvůli nedostatku odborníků tak už není trendem sahat po hotových pracovnících. Ti totiž jednoduše nejsou.

Mnoho pracovních nabídek je i ze zahraničí. Ve strojírenských oborech je v rámci Evropské unie devadesát tisíc volných pracovních míst.

„Žákům základních škol vysvětlujeme, že právě ve strojírenství mají velkou šanci najít uplatnění. Když děláme besedy, je poznat, že se tento trend vrací. Už není takový obrovský zájem o studium managementu či služeb," doplnila Majdyšová.

I podle vedoucího odboru školství Zlínského kraje Stanislava Minaříka se určitě vyplatí být strojařem.

„Konečně rodiče nepřemýšlejí jen o tom, jaký papír jejich děti po studiu získají, ale i jakou mají možnost uplatnění," míní Minařík. Ostatně také Zlínský kraj učňovské školství podporuje, a to formou stipendií.

„Učni, kteří si své povinnosti plní svědomitě, si během studia mohou přijít až na dvacet jedna tisíc korun. V letošním roce se mezi učně rozdělí čtyři miliony a dvě stě tisíc korun," doplnila mluvčí Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Systém podpory řemesel funguje od roku 2007 a jsou s ním pozitivní zkušenosti. Zlínský kraj jej zavedl proto, aby motivoval absolventy základních škol k zájmu o učňovské specializace, kterých je na trhu práce nedostatek.

Konkrétně jsou krajem finančně motivováni učňové stavebních a strojírenských oborů, ale také skláři a řezníci–uzenáři. Od nového ročníku přibude na seznam také obor farmář-zemědělec.

LUKÁŠ FABIÁN