Nemůžeme čekat, až se něco stane,“ vysvětlila vedoucí odboru školství a sportu Dana Stojnová.

Nápad města oslovení ředitelé škol podporují. „O školního psychologa jsme žádali již několik let, ale peníze z ministerstva školství nám na to nestačí. Iniciativu města proto vítáme,“ poznamenala Marie Leitgebová, ředitelka hradišťské ZŠ Větrná.

Psycholožka bude jen jedna pro všechny školy ve městě. „Bylo by ideální, kdyby každá škola měla svého psychologa. To by však s sebou neslo vysoké finanční nároky. Psycholožka proto bude mít rozdělené úvazky na jednotlivých školách,“ dodala Stojnová.

„Dětem by prospělo, kdyby měli odbornici k dispozici každý den. Ve škole máme vlastní poradenské pracoviště se speciálním pedagogem, který by se s psycholožkou dobře doplňoval,“ posteskla si Leitgebová.

Žákům i kantorům poradí Michaela Pavlíková

Náplní práce školní psycholožky nebudou podle Stojnové jen konzultace s žáky a pedagogy, ale i organizování volnočasových aktivt, anket a programů pro jednotlivé třídy a kolektivy.

Už v minulém školním roce využívala služeb školní psycholožky hradišťská základní škola UNESCO. „Považovali jsme za důležité, aby na škole takový odborník působil, proto jsme na tuto funkci uvolnili peníze z našeho rozpočtu,“ sdělil ředitel Josef Snopek.

Právě na ZŠ UNESCO pracovala minulý školní rok Michaela Pavlíková, která se od září stane hradišťskou školní psycholožkou. „Na škole jsem byla jednou týdně šest hodin a za celou dobu jsem se nezastavila. Žáci za mnou chodili nejen v konzultačních hodinách, ale často mě kontaktovali také přes e-mail,“ prozradila Pavlíková.

Jejích rad využívali jak žáci, tak i pedagogové. „Učitelé se mnou projednávali především kázeňské problémy žáků. Děti za mnou chodily i kvůli rodinným nepříjemnostem,“ potvrdila psycholožka.

Do konce tohoto roku budou psycholožku platit samy školy, od ledna příštího roku na ni finanční prostředky uvolní město.