Tyto zvuky měli na svědomí holubi, krocani, husy, kohouti, kteří byli společně s králíky exponáty na dvanácté krajské a místní chovatelské výstavě.

„Jedná se zatím o největší výstavu v historii Hvozdné," pochlubil se předseda místní organizace chovatelů drobného zvířectva Josef Říha. Této výstavy se zúčastnilo celkem 86 vystavovatelů z celého Zlínského kraje. Dohromady mohli návštěvníci obdivovat 650 kusů drobného zvířectva a drůbeže. Ty neušly také pozornému zraku posuzovatelů.

Nejlepší byli chovatelé ze Vsetína

„Delegovaní hodnotitelé posuzovali například u králíků jaký má rodokmen a také různé znaky jak u králíků tak i u drůbeže. Každé zvíře může získat až sto bodů. V průměru však získávají maximální počet 96 bodů," vysvětlil předseda základní organizace chovatelů ve Hvozdné Josef Říha. Podle něj chovatelé soutěžili v jednotlivých kategoriích a i v celkovém hodnocení podle počtu získaných bodů.

Nejvíce bodů získali chovatelé ze Vsetína s celkovým počtem 1870 bodů. Zlínští chovatelé skončili až na třetím místě. Jak také předseda základní organizace chovatelů dodal, Hvozdná obesílá 7 až 8 výstav ročně. „Spolupráce s okresními organizacemi na výstavách funguje způsobem: My vám dáme na výstavu naše zvířata, vy zase vaše na tu naši. Je to o naší vzájemné spolupráci a přátelství," řekl Říha.

„Oslovujeme se přátelené a v tomto duchu všechno děláme," prozradil. Podle jeho slov se taková krajská výstava připravuje již rok dopředu. „Nejdříve domlouváme, kde se výstava uskuteční, poté se zhruba na jaře začínají shánět posuzovatelé, abychom se sladili s jejich volnými termíny," pokračoval Říha. „Začátkem prázdnin jsme pak obeslali vystavovatele. Samotná fyzická příprava na výstavu začala toto pondělí, kdy jsme přivezli a stavěli klece. Ve čtvrtek a v pátek ráno potom zvířata," dodal Říha.

I když se zdálo, že nebude přát počasí, přesto vykouklo sluníčko a přilákalo do sportovního areálu ve Hvozdné spoustu návštěvníků. Kromě prohlídek, dobrého občerstvení a tomboly za nimi přijeli i strážníci z kynologického útvaru městské policie ve Zlíně se svými psy. Společně pak všem předvedli ukázky výcviku služebních psů.

„Krásná výstava, musím říci, že je to příjemně strávený den pochvaloval si jeden z návštěvníků Roman Kalužík ze Želechovic. „Chystáme se tady koupit nějakého holoubka, moc se nám tady líbí," usmála se místní obyvatelka Jana Linková ze Hvozdné.