Tamní duchovní správce farnosti Josef Zelinka informoval, že vloni se akce zúčastnila zhruba pětistovka lidí. Letos si ale netroufl odhadnout, kolik návštěvníků si cestu do kostela najde.

„Jelikož je to už čtvrtý ročník, tak netuším. Některým lidem stačí přijít jednou a vícekrát už nemusí," vysvětlil Josef Zelinka. Každý rok je podle něj dle bohatého programu největší zájem o návštěvu věže a zvonu.

„Dneska tu máme hlavně v prostorách dole pod kostelem výstavu věnovanou Roku rodiny," podotkl Josef Zelinka.

Před lety se otrokovická farnost zapojila do Noci kostelů za účelem nabídnout prostor kostela nejširší veřejnosti, aby se mohla podívat do míst, kam se běžně nechodí. „Aby mohli zažít určitou atmosféru, kterou pro ně každoročně připravujeme a návštěvníkům se podle možností věnujeme. Třeba jim to něco řekne nebo to pro bude znamenat nějaké obohacení," doplnil Josef Zelinka.

Kupříkladu možnost podívat se na věž a zvon ze všeho nejvíce nadchla Markétu Šrottovou z Otrokovic, která přišla se svoji dcerou. Jelikož jsou místní, tak to měli kousek. „Přišli jsme poprvé, protože nikdy jindy mi to nevyšlo. Tentokrát jsem si říkala, že si s malou akci ujít nenecháme. Chtěly jsme se jít podívat i do jiných kostelů, ale asi zakotvíme tady," zasmála se nad hrnkem teplé kávy v místnosti s občerstvením Markéta Šrottová.

Nad výstavou pak Deník zastihl zase Aloise Orlitu, který je i duchovním pomocníkem ve farnosti. „Co je tradicí, to bylo vždycky hezké. Začínalo to tady matrikami. Spousta lidí toho využila, přišla si je prohlédnout a nafotila si vše, co se týkalo třeba jejich babiček," zavzpomínal Alois Orlita.

V kostele svatého Vojtěcha na zájemce čekala bohoslužba, slavnostní přivítání otrokovickým farářem, pěvecké vystoupení děvčat od šesti do třinácti let, volná prohlídka kostela, varhanní hudba či vystoupení smíšeného pěveckého chrámového sboru. Kromě toho ve městě byla také zpřístupněna charitní kapel a kaple svaté Anny v Otrokovicích – Kvítkovicích.