Velké pozdvižení a emoce, vyvolala novela vyhlášky o pohybu psů ve Zlíně z října letošního roku. Kvůli ní přibyly další dvě místa, kam čtyřnozí kamarádi nesmí. Jedná se o centrální park na Jižních svazích a náměstí před poštou v Malenovicích.

Za porušení tohoto nařízení hrozí pejskařům vysoká pokuta deset, ve správním řízení až padesát tisíc.

„Takže majitel psa dostane vyšší pokutu, než když policie přistihne někoho s alkoholem za volantem. Nemohla jsem to tak nechat, mám Zlín ráda, tak jsem s tím chtěla něco udělat,“ vysvětluje jedna ze zakladatelů facebookové skupiny s názvem I pes je město Zlín, Petra Benešová.

BENEŠOVÁ: NAŘÍZENÍ JE NESMYSLNÉ

Skupina vznikla 5. listopadu a již má přes dva tisíce členů. Podle Petry Benešové lidé ve skupině chtějí například dosáhnout toho, aby byla ve Zlíně přístupná relaxační místa pro rodiny i s jejich čtyřnohými miláčky.

„V sobotu se nás sešlo v centrálním parku na Jižních svazích šestnáct pejskařů, psy jsme nechali stát na betonovém chodníku a my jsme si hráli na trávě. Chtěli jsme tak poukázat na nesmyslnost nařízení,“ zmínila Benešová.

Podle Benešové se toho za vybrané poplatky na psy dělá málo.

„Radnice ročně vybere kolem dvou milionů korun a ve Zlíně nejsou žádné koše, natož sáčky na psí extrementy,“ zlobí iniciátorku.

Divadlem pracujících po stopách Občanského fóra provedl herec Rostislav Marek, který byl jedním z hlavních aktérů sametového dění ve Zlíně.
Sametové vzpomínky ožily ve zlínském Divadle pracujících

Pejskaře prý také děsí to, že se v poslední době zvedla vlna útoků proti psům. To dokazují v mnoha částech krajského města pohozené otrávené návnady.

„Na Podhoří, Podlesí, Lesní čtvrti, Bartošově čtvrti i v ulici Sokolská, všude odtud nám lidé hlásí, že našli otrávenou návnadu,“ upozorňuje Petra Benešová.

Iniciativa vydala nálepky, které mají na to, že ve Zlíně žijí i psi, upozornit. Ty si budou moci lidé zakoupit na místech, které sdružení uvedlo na svém fcb profilu. A lidé zjevně se zakoupením nálepek chtějí pomoci.

„Určitě, ráda budu mít takovou nálepku. Sama jsem pejskař, proč ne,“ usmála se například Lucie Havránková.

„Jak občanská aktivita deklaruje, chce výtěžek po odečtení nákladů věnovat zlínskému útulku. To ale bude zřejmě problém.

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat, město Zlín je náš zřizovatel,“ zaznělo z úst vedoucí útulku Evy Poiselové.

Podle náměstka primátora Bedřicha Lansdfelda je celá věc kolem novelizace vyhlášky velké nedorozumění.

„Předně chci zdůraznit, že jsme jen aktualizovali vyhlášku platnou již od roku 2006. Většina výhrad k vyhlášce se vztahuje na omezení, které již dávno platí,“ vysvětlil Lansdfeld.

NEROZUMÍM TOMU ODPORU, ŘÍKÁ RADNÍ

Podle něj se nejedná o žádný plošný zákaz.

„Do doby schválení platné novelizace bylo definováno pouze šest ploch s omezením pohybu psů. Nově jsme schválili dvě. Naproti tomu jsme nově vymezili dvě nové plochy vyhraněné pouze pro psy psí hřiště, jejíchž vybudování jsme dokončili letos,“ dodal Landsfeld.

„Ve Zlíně je 5800 psů. Takže to vychází kolem sedmi set psů na každou z těchto městem určených ploch,“ nesouhlasí Petra Benešová.

„Sám jsem pejskař a nerozumím tomu odporu, proto nabízím setkání se zástupci této iniciativy s cílem vysvětlit si podstatu vyhlášky.

„Pan Landsfeld ví, kde nás najde, zná náš fcb profil. Jestliže nás osloví, určitě se sním sejdeme, abychom vše probrali,“ reagovala Petra Benešová.