„Za loňský rok převezli do útulku pro opuštěná zvířata ve Zlíně-Vršavě celkem 229 psů a jednačtyřicetkrát je předali jejich majitelům. Strážníci ale také v 26 případech zvířatům už nemohli pomoci," vyčíslil ředitel zlínské městské policie Milan Kladníček.

Ostatní zvířata, tedy třeba kočky, papoušky, plazy či dokonce dobytek, pomáhali strážníci ve Zlíně loni odchytávat víc než stokrát.

„Celkem loni vyjeli k odchytu zvířat ve 532 případech," doplnil Milan Kladníček.

Ten zatím poslední se stal minulý čtvrtek dopoledne. Víc než padesátikilového psa plemene leonberger museli strážníci vytáhnout v místní části Zlín-Louky z kašny. Jak se pes do ní dostal, nevěděli přihlížející ani ti, kteří se snažili psa vytáhnout před příjezdem strážníků.

Nakonec ale vše dobře dopadlo a pes skončil ve zlínském útulku pro opuštěná zvířata, kam si pro něj po hodině přijel vylekaný, nicméně šťastný majitel.

„Po přijetí oznámení přijela hlídka na místo krátce před desátou hodinou dopoledne. Strážníci našli v kašně vyčerpaného, vystrašeného a zejména podchlazeného psa," popsal zástupce ředitele strážníků Pavel Janík.

Podle něj se jednomu ze strážníků nakonec podařilo vystresovaného a podchlazeného psa vytáhnout a odvézt jej do zlínského útulku.

„Byl to pořádný kousek, málem se nevešel do našeho vozidla pro odchytávaná zvířata. S trochou nadsázky by se dalo říci, že v něm vypadal jako Maxipes Fík," usmál se Pavel Janík.

Prozkoumat koryto potoka se zase rozhodla v září loňského roku v Malenovicích koza: z hlubokého betonového koryta však nemohla ven. Strážníkům situaci nahlásila tamní obyvatelka s tím, že vidí v korytě potoka kozu.

„Majitel zvířete nakonec vlezl do hlubokého koryta a strážníci k němu pomohli kozu nahnat. Ta se tak konečně ocitla v jeho náruči, odkud putovala zpět na zahradu k řetězu," popsal šťastný konec Pavel Janík.

Na začátku letošního roku museli strážníci přivolat při odchytu na pomoc i zlínské hasiče. Malé zvědavé kotě totiž vyšplhalo v Kostelci na vysoký smrk.

„Co zvládlo cestou nahoru, se později ukázalo jako nepřekonatelný problém při cestě dolů," poznamenali strážníci. Jak zjistili, kotě bylo na stromě uvázlé už minimálně dva dny a zoufale mňoukalo o pomoc.

„Na řadu tak musela přijít hasičská technika," poznamenal Pavel Janík s tím, že díky její pomoci pak byla záchrana kotěte otázkou několika okamžiků a vystrašené zvíře si mohlo oddechnout.

„Jelikož podobné zásahy obvykle vyvolávají v části veřejnosti vášnivé diskuse o vynaložených nákladech na záchranu zvířete, dodávám za zlínskou městskou policii, že takový výjezd nestojí o nic víc než zásah u opilců: a takových strážníci absolvují několik každý den," komentoval tenkrát úsilí strážníků při pomoci zvířatům ve zlínských ulicích Pavel Janík.

Že má pomoc strážníků smysl, dokazuje i šťastný konec příběhu, který popisujeme na začátku článku. Tříletý pes Barney, který se nemohl v Loukách dostat z kašny plné ledové vody, se ani ne hodinu poté, co jej strážníci převezli do útulku, dočkal svého páníčka.

„Celou hodinu tady jen ležel, byl přepadlý a unavený, ale choval se hezky, nevrčel ani ostatní psi ho nezajímali," popsala vedoucí provozu útulku Hana Míčová.

„Když si pro něj majitel přijel, byl ještě mokrý, ale šťastný, že vidí páníčka," potvrzuje. Jak jí pak prozradil majitel psa, Barney prý plave moc rád a ven se dostal ze zahrady otevřenou brankou. „Příště na něj dáme větší pozor," sliboval šťastný majitel.