Ceny potravin, drogistického zboží i služeb za poslední půlrok rapidně vzrostly. Také obyvatelům Zlínska se kapsy rychleji vyprazdňují a většina z nich z toho velkou radost rozhodně nemá. Šetří na potravinách, oblečení i hospodách.

„Zdaleka si nemůžu dovolit koupit tolik věcí, co dřív,“ uvedla například čtyřiadvacetiletá studentka Hana Odstrčilíková z Napajedel. Častěji než v minulosti sleduje výši cen potravin v supermarketech a například máslo nakupuje pouze v akci.

Důchodkyně Jarmila Gavendová ze Zlína-Želechovic si nedopřává tak často maso, a jak sama říká, žije skromně. „Na to zdražování už radši neříkám nic. Jenom čtvrtinu důchodu vydám za topení, bydlím totiž sama. A sem tam se snažím něco koupit vnoučatům, takže je velice těžké s penězi vyjít,“ svěřila se pětaosmdesátiletá žena, kterou nepotěšily od Nového roku ani poplatky za léky, jež nezbytně potřebuje.

Dvaašedesátiletá Zdenka Janotová ze Zlína se zase uskromnila při nákupu oblečení. „Nechodím už do značkových obchodů, ale k Vietnamcům. Na dovolené jsem potom nebyla několik let a věřím, že už ani nepojedu,“ dodala smutně.

Podle Českého statistického úřadu činila v srpnu 2007 míra inflace 2,4 %, letos v lednu se už vyšplhala na 7,5 %.

 

Kompletní články najdete pouze v papírovém vydání Zlínského deníku a nově ve službě E-paper.