Jeho třetí ročník uspořádala místní základní organizace Českého zahrádkářského sva­zu.

Výběr byl široký. „K ochutnání máme připraveno celkem třicet dva vzorků. Pocházejí nejen od místních vinařů, ale také například z Petrova nebo Hodonínska. Nesoutěžíme o žádné ceny, každý si sám pro sebe vyhodnotí, které víno mu nejvíce chutnalo,“ řekl předseda machovské organizace zahrádkářů Jaromír Juřena.

Dodal také, jak na nápad zorganizovat košt před třemi lety vlastně přišli. „V zimě mají zahrádkáři více času, a tak jsme přemýšleli, jaké akce bychom připravili. Ve vedlejší vesnici mají košt slivovice, tak nás napadlo koštování vín,“ popsal Juřena.

Celým podvečerem provázela trojice přednášejících. František Václavík, Bohumil Brázdil a Jaroslav Divoký ke každému právě rozlévanému vzorku přidali odborný výklad o jeho původu, vlastnostech a charakteristice.

Koštu se zúčastnil také vinař tělem i duší, bývalý starosta obce a nyní kronikář Machové, dvaaosmdesátiletý Adolf Janík. S hrdostí uvedl, že jeho rod žije v Machové již třetí století, a pak se rozvyprávěl o svých vinařských začátcích.

„Po skončení vysokoškolských studií a návratu domů do Machové jsem v roce 1954 naložil se svým otcem na povoz, tažený kravami, čtyři pytle jablek. Odvezli jsme tento náklad do Kvasic, kde jsme z něj pak celý den tlačili víno,“ zavzpomínal na svůj první vinařský počin.

Po jablečném víně zkoušel vyrábět víno višňové s přídavkem malin, ke kterým po prvním stočení přidal ještě bezinkovou šťávu. Poté se pustil do výroby vína z hroznů.

„Bylo to zhruba před třiceti lety. Vyrobil jsem vlašský ryzlink. Od té doby ale dělám už jen červené víno,“ pokračoval Janík, který se podle svých slov o víno stará jako o vlastní dítě.

Hosté měli k zakousnutí připraven chléb a tvrdý sýr, a aby bylo možno lépe rozlišit chuť jednotlivých vzorků, k dispozici byla také minerální voda. „Pokaždé je to velmi příjemné odpoledne. Po skončení koštování si se sousedy povídáme a pak se i zpívá,“ dodal Adolf Janík.

Na příští víkend si pro zájemce zahrádkáři připravili pro změnu tři odborné přednášky.