Do projektu se zapojilo devět žákovských týmů ze základních škol Okružní, třídy Svobody, Emila Zátopka, Komenského I, Dřevnická a základní školy Štípa.

Děti po dobu šesti měsíců natáčely vyprávění místních pamětníků, navštěvovaly archivy a dohledávaly materiály k příběhům. Ze shromážděných materiálů vytvořily krátká dokumentární díla, která budou představena a část z nich i odvysílána před odbornou porotou právě na středeční slavnosti.

Porota pak vybere tři vítězné projekty. Prezentace, která se uskuteční v hotelu Baltaci Atrium na adrese Lešetín II 651, je přístupná veřejnosti, vstup je zdarma.

 „O Slovenském národním povstání vyprávěl žákům tehdejší účastník odporu a partyzán Jan Prokop. Vzpomínal i na otrockou práci v nacistických táborech. Lágry komunismu zase dětem popisovali političtí vězni Jaroslav Březovják a Albert Černý. Na rodinu Baťů a jejich závody vzpomínali Věra Kolkové, Ladislava Slámečka a Jan Viktora. Josef Petrů vysvětloval, proč nacisté chtěli vypálit jeho vesnici a proč tak nakonec neučinili. S dětmi se setkal také celoživotní tramp a folkový muzikant Jan Kuděla," představuje pamětníky Jitka Andrysová z organizace Post Bellum, která projekt Příběhy našich sousedů ve Zlíně realizuje. Na prezentaci zazní také jeden již zemřelého politického vězně komunismu.

„Tým Základní školy třídy Svobody zaujal osud Štěpána Daňka natolik, že se rozhodli po něm pátrat a pro Příběhy našich sousedů jej zdokumentovat,“ dodává Andrysová.

Celorepublikový projekt vznikl pod taktovkou neziskové organizace Post Bellum, která buduje Paměť národa - nejrozsáhlejší veřejnou pamětnickou sbírku v Evropě. Město Zlín projekt finančně podpořilo. Výsledné dokumenty bude možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

Od 2012 se do projektu zapojilo téměř tři tisíce žáků a studentů z tří set padesáti českých škol, kteří zdokumentovali celkem 570 pamětnických příběhů. Cílem nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale naopak zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů.