„Naučil jsem se na ně pak chodit už před časem jednou za čtrnáct dní. A dodnes se to snažím dodržovat. Nemám žádné problémy, ale dbám na to už z hlediska prevence,“ usmívá se Miroslav Maršík.

Možností, jak něco udělat pro své zdraví, je několik. Napříč krajem mohou lidé využít nejen třeba masáží, lázní, lázeňských pobytů či třeba těch v solných jeskyních. Podle Jitky Matušincové z Relax Zlín by si lidé nejen v létě měli dopřát jednou za čas celkovou regeneraci. „V nynějším období jsou hodně využívané například lymfatické masáže, které vedou k zeštíhlení a přispívají k úbytku tuku v těle. Pomáhají k odvodu škodlivin,“ říká Jitka Matušincová. Lidé také hojně využívají v poslední době zábaly na celulitidu nebo také klasickou masáž.

Festival Masters of Rock 2018.
Vizovice praskají ve švech. Masters of Rock odstartovala kapela Diolegacy

„Tím, že v dnešní době vede hlavně sedavé zaměstnání, trpí především krční páteř a záda,“ podotýká. A zatímco v zimě se lidé hodně choulí do strnulých poloh, a tím tak více využívají masáže, mají teď přes léto zájemci větší šance, aby rychleji přišli na řadu. „Objednávání přes prázdniny je volnější. Čekací doba se pohybuje tak tři týdny. Při akutních problémech je ale možné, že pacient přijde na řadu ze dne na den,“ dodává Jitka Matušincová.

Využít je možné například i celou řadu solných jeskyní, kterých je v regionu několik. Například i Morii, solnou jeskyni v Holešově. Všeobecně se v nich nachází vysoká koncentrace mikročástic soli s obsahem stopových prvků jódu, kalcia, hořčíku a mnoho dalších, které příznivě působí na lidský organismus a tvoří jeho důležitou minerální konstituci.

„Díky svému mikroklimatu příznivě působí na řadu onemocnění jako například dýchacích cest (astma, chronická bronchitis, rozedma plic), nedostatečnou činnost štítné žlázy, onemocnění srdce a oběhového systému či třeba vysoký krevní tlak,“ uvádí na webových stránkách holešovské jeskyně.

Festival Masters of Rock 2018. Stavba pódia
Pódia jsou připravena. Vizovice čekají na 25 tisíc fandů Masters of Rock