„Ještě na začátku týdne bylo hospitalizováno 409 covidových pacientů a v intenzivní péči bylo 63 z nich. Prakticky všechny nemocnice v kraji měly téměř vyčerpanou kapacitu intenzivních lůžek a bylo nutné transportovat 4 pacienty ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci mimo kraj,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Jeden pacient směřoval ze Zlína do Fakultní nemocnice Olomouc, další dvě pacientky z Uherského Hradiště do obou fakultních nemocnic v Brně a jeden pacient rovněž z Uherskohradišťské nemocnice do nemocnice ve Znojmě.

Na místě, kde muž bez domova sedával, hoří zapálené svíčky
Smrt známého muže bez domova prověřuje policie, před Billou stále hoří svíčky

„V průběhu týdne se situace mírně zlepšila. Počet covid pozitivních pacientů poklesl o 10 na standardních a o 4 na intenzivních lůžkách. V intenzivní péči jsou však lůžka stále zaplněná z více než 90 procent, není tedy důvod k optimismu. Nemocnice totiž pečují i o akutní necovidové pacienty, jejichž stav vyžaduje intenzivní péči,“ uvedl hejtman.

Problémem zůstává také chybějící personál.

Dále členové Krizového štábu projednali strategii očkování. V nemocnicích pokračuje očkování zdravotníků. Do terénu vyrazil mobilní tým, který očkuje zaměstnance a klienty v pobytových zařízeních pro seniory.

DÁVKA JE ZATÍM JEN PRO 500 REGISTROVANÝCH

„K 13. lednu bylo naočkováno 3 214 osob z řad zaměstnanců nemocnic, záchranky a praktických lékařů. Do konce týdne bude proočkována většina zaměstnanců nemocnic. Postupně se očkuje v sociálních službách. Ode dneška se mohou k očkování hlásit zájemci z řad veřejnosti ve věku 80 a více let. Ti se mohou registrovat přes internet pomocí centrálního rezervačního systému na adrese crs.uzis.cz. Pokud si senioři nebudou s registrací vědět rady, mohou kontaktovat svého praktického lékaře, případně bezplatnou linku 1221,“ sdělil Radim Holiš s tím, že spolupráci s praktickými lékaři si kraj zatím upřesňuje, ale vše by mělo být vyřešeno v příštích dnech.

Ilustrační foto.
Slavičín připravil pro zájemce běžkařské trasy, jednu hned u zámku

„Pro první registrované seniory 80 plus jsme vyčlenili zatím vakcíny pro 500 lidí, více poptáváme. Proto prosím o trpělivost. Je předpoklad, že než se na všechny dostane, může to trvat i více než 4 týdny,“ uzavřel hejtman Radim Holiš.