SLUŠOVICE
První písemná zmínka: 1261
Počet obyvatel: 2930
Zajímavosti:
Dostihová dráha Slušovice. Jedná se o významné moravské závodiště s tradicí od roku 1981. Patří k nejmladším v České republice.
Ve městě mají v zimním období nové kluziště s ledovou plochou, které je udržována díky stálému chladícímu zařízení. Nachází se ve sportovním areálu školy. Mimo zimní období slouží pro různé sportovní hry. Zdroj: starosta města

Obyvatelé Slušovic se mohou radovat z nového sportoviště. Jedna z největších investičních akcí uplynulých dvou let byla dokončena letos v únoru.

Nové multifunkční hřiště ve Slušovicích se může změnit i na kluziště.
V zimě kluziště, od jara umělý povrch. Nové multifunkční hřiště už slouží

ROZHOVOR SE STAROSTOU SLUŠOVIC

Petr Hradecký, starosta SlušovicPetr Hradecký, starosta SlušovicZdroj: DENÍK/Lukáš Fabián

V současnosti si mohou lidé ve Slušovicích všimnout, že probíhají stavební práce na náměstí. O jaké opravy jde?

Nyní jsme ve fázi, kdy jsme před podpisem smlouvy se zhotovitelem na rekonstrukci náměstí. Začali jsme už loni, kdy jsme tam museli kompletně vyměnit a doplnit vodovodní a kanalizační síť. V určitých částech kanalizace vůbec nebyla. Také když chceme zainvestovat do celé plochy náměstí, tak vyměňujeme i tohle, protože jde o zastaralý systém. Rekonstrukce náměstí vyjde na 32 milionů korun, kanalizace zde pak na dalších 9 milionů korun.

Petr Hradecký, starosta Slušovic
Velký zájem o byty v komunitním domě nás překvapil, říká starosta Slušovic

VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI
Miloslav Josef Sousedík
 (*1. 10. 1910, † 21. 2. 2003 Zlín), spisovatel. Od roku 1933 publikoval pohádkové hry pro děti, scénky, básničky a knihy o Valašsku a Beskydech. Napsal například románovou trilogii Paprádná nenaříká, Fujary volají na grúň, I kamenitá zem zpívá, romány Na hory padá noc, Lesy se mstí, Dvorec u jezera, Než rozkvetly jabloně a epickou báseň Gombar Martin.
František Čuba (*23. ledna 1936, †28. června 2019), agronom, pedagog a politik, známý jako předseda JZD Slušovice. V letech 2012 až 2016 působil jako zastupitel a člen Rady Zlínského kraje. Od roku 2013 byl poradcem prezidenta republiky pro oblast zemědělství a hospodářství. V říjnu 2014 byl zvolen senátorem za obvod č. 78 Zlín. Od roku 2016 se neúčastnil jednání senátu, na mandát rezignoval 28. února 2018.

Sokolovna je centrem dění

Město Slušovice vynakládá na provoz komunitních spolků milion šest set tisíc korun ročně.

„V této částce nejsou započítány peníze, které vynakládáme na dostihovou dráhu. Takže když bych to sečetl i s penězi do dostihové dráhy, tak budeme na dvou milionech korun za rok,“ vyčíslil starosta Slušovic Petr Hradecký.

Podle starosty působí ve městě hodně spolků. Nejvíce jsou však ve Slušovicích podle Petra Hradeckého zastoupeni sportovci. Ti většinu peněz využívají na provoz sportovišť a udržování činnosti.

Město Slušovice před několika lety zrekonstruovalo místní sokolovnu, která patřila slušovickým sokolům.

„Chtěli, aby město objekt zrekonstruovalo, ale my jsme nemohli investovat do cizího majetku. Po několika letech vyjednávání nám tento objekt nakonec převedli. Musím říct, že k mému milému překvapení je objekt velmi využívaný a stal se doslova centrem kulturního a společenského dění ve Slušovicích,“ uvedl starosta Hradecký. 

DOSTIHY

S dostihovým sportem se předseda spolku Dostihy Slušovice Zdeněk Karlach setkal už jako dítě.

Slušovice.
Nejraději mám výsledek dostihů. Když se všichni vrátí ve zdraví domů

TIP NA VÝLET: Lokalita rakovského kříže, nachází se na hranici s obcí Zádveřice-Raková
S výhledem na okolí. Kam na výlet v okolí Slušovic? Poznejte lokalitu takzvaného rakovského kříže. Nachází se na hranici města s obcí Zádveřice-Raková. Najdete tam kříž, od nějž je pěkné výhledové místo. Vede k němu asfaltová cesta, kterou si JZD Slušovice dříve postavilo pro své účely. 

Podívejte se s námi také na další místa, která již Deník navštívil:

(*někdy je potřeba několik sekund počkat, než se mapa načte)