„Páteční podvečer v dřevěnicích nás pozval za zážitky, které se jen tak nenaskytnou,“ uvedla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.

Ta dále přiblížila, že lidé měli příležitost navštívit roubené chalupy a vidět je plné života, obdivovat rukodělnou práci celé řady profesí a ochutnat poctivé pokrmy, jaké se dříve jídávaly.

„Ve světnicích voněly bylinky i čerstvé buchty a hospodáři doprovodili své práce přívětivým vyprávěním. Zajímavá fakta o stavbách se lidé doslechli i od postavy pana učitele, který po dřevěnicích provázel své žáky,“ uvedla Eliška Olšáková.

Putování po kloboucké historii zahájilo odhalení lavičky Ladislava Mňačka, která bude na Masarykově náměstí připomínat stoleté jubileum spisovatelova narození.

Průvod účastníků se pak vydal k Pechancově dřevěnici, kde je přivítal hospodář s rodinou. Hospodyňka pohostila příchozí zemáky s kyškou. Hosté se také mohli podívat na drhnutí peří, pletení ošatek nebo dětské hry.

NA NÁVŠTĚVĚ U ŠEVCŮ

Druhé zastavení měli poutníci v Pivečkově dřevěnici, kde se ocitli u ševců. Přivítali je štamprlí slivovice, škvarky i hruškovými krajánky a ukázali, jak se šijí papuče a plete vlněné oblečení.

U Janíků to ve světnici zavonělo bylinkami i frgály. Děti nalákala výroba voňavých levandulových pytlíčků a malování perníků. Na dvoře šla práce od ruky tesařům, kteří opracovávali trámy a šindele pro spravení střechy.

Poslední zastávkou pana učitele, jeho žáků i návštěvníků byla dřevěnice Kosenka, kde ve světnici tetičky předly na kolovrátku nebo drhly peří a návštěvníkům připravily k ochutnání kyselici s chlebem z pece. Na nádvoří bylo k vidění vyřezávání nástrojů, děti si zkusily mletí obilí i pečení placek na ohni a v komunitní škole je čekaly zajímavé metody výuky.

Atmosféru dokreslila cimbálová muzika, které přizvukovalo zvonivé kutí kosy i klapání tkalcovského stavu. Večer patřil letnímu kinu, které ve stodole na Kosence uvedlo valašskou pověst Čertův kameň, dokument o obnově roubeného domu a film Děda.

Páteční podvečer v dřevěnicích uspořádalo město Valašské Klobouky spolu se spolky a dobrovolníky.

V ulici Jiráskova v Otrokovicích staví město cyklostezku.
V Otrokovicích vykáceli stromy kvůli stavbě cyklostezky. Lidé se bouří