Omlazení a novou krev rozhodně zaznamenal Zlín.

Miroslava Adámka vystřídal v křesle třiatřicetiletý Jiří Korec, jehož mládí způsobuje kontroverzi. I přesto, že zastupitelstvo obohatilo 27 nových tváří, k výrazné změně nedošlo. Posty si prohodilo hnutí ANO, které se ujalo vlády na další čtyřleté období, a v minulém období vládnoucí STAN.

„Starostové dokázali, že mají opravdu nadprůměrně silnou voličskou základnu,“ uvedla politoložka Eva Lebedová.

Dominantní zůstává i KDU-ČSL, která má podle ní na Moravě velmi dobrou pozici.

Což dokazuje i pozice lidovců v povolebním žebříčku vítězů na Zlínsku. Skončili na druhé příčce hned za Sdružením nezávislých kandidátů a místními sdruženími, které získaly přes 200 tisíc hlasů a obsadily 460 mandátů.

Ilustrační foto.
Obce potřebují poprvé kvůli suchu cisterny na pitnou vodu i v zimě

Z KDU-ČSL je pak na Zlínsku 142 zastupitelů a lidovce volilo více než 185 tisíc voličů. STAN obsadil na bedně vítězů třetí místo s 63 mandáty s téměř dvěma sty tisíci hlasy. Volání po změně ve Zlíně potvrdila i renesance staronové ODS nebo obsazení mandátů v zastupitelstvu Piráty či SPD.

Vliv na vládu města pak prokázal i ZLÍN 21, který odmítl vytvořit koalici s dvojblokem STAN a ANO a přijal místo v opozici. 

Podle politoložky Evy Lebedové se jako zajímavé ukázaly regionální úspěchy. Jasným signálem touhy po změně byla výhra PRO Luhačovice. Získali čtyři mandáty v zastupitelstvu.

„Voliči se v těchto menších městech identifikovali s lidmi na kandidátkách,“ vysvětlila. Do vlády města tak usedl nový starosta Marian Ležák. Po čtyřech mandátech mělo i KDU-ČSL a ANO.

PODPORA PRO LIDOVCE

Změna starosty se dotkla i Brumova-Bylnice. Zdenka Blanaře nahradil Kamil Macek z KDU-ČSL. Lidovci tak jednoznačně prokazují svoji sílu.

Ke změně vedení města i výrazné obměně členů rady i zastupitelstva došlo i ve Slavičíně. Vítězem voleb se sice stala ČSSD, do čela vlády města ale usedl Tomáš Chmela z Probudíme Slavičín.

„Kandidátka byla složená z nezávislých kandidátů pod hlavičkou STAN,“ uvedl nový starosta. Koalici pak netvoří vítězná ČSSD, ale ANO, STAN, KDU-ČSL a Nezávislí.

I Z PÁTÉHO MÍSTA

Post starostů v obcích a městech s počtem nad dva tisíce obyvatel obhájil ve Fryštáku Lubomír Doležel, Irena Brabcová v Napajedlech, Petr Hradecký ve Slušovicích, Petr Horka v Tlumačově i ve Vizovicích Silvie Dolanská. Vítězem voleb se stal i v Otrokovicích opět Jaroslav Budek. A to i přesto, že přešel z ČSSD do hnutí ANO a kandidoval až z 5. místa.

„Mé původní rozhodnutí bylo nepokračovat v práci regionálního politika na komunální úrovni,“ řekl pro Deník Jaroslav Budek.

Zlínští strážníci mají nové, svítící vesty. Mají je ochránit v silniční dopravě.
VIDEO: Nové vesty strážníků svítí. Je to unikát

I ve Valašských Kloboukách opět poslali do čela města vládnoucí starostku Elišku Olšákovovu. Kandidovala za hnutí Klobučané společně.

„Jedná se o koalici hnutí STAN a Sdružení nezávislých kandidátů,“ vysvětlila s tím, že jde o nováčka na politické scéně.

Jak to vidí politoložka Eva Lebedová?

Občané Zlína se vyjádřili půl na půl, z regionu zněly hlasy volající po změně.

K výrazným změnám přímo ve Zlíně nedošlo. Zůstaly vládnoucí strany, změna je jen v tom, že primátora má ANO. Lze to číst jako celorepublikový úspěch hnutí ANO, ale velmi silný je stále STAN. Voliči mu prokázali přízeň i po osmileté vládě, druhá příčka byla velmi těsná. Silná je již tradičně KDU-ČSL, a to na celém Zlínsku, respektive i ve Zlínském kraji.

Levice, která přímo ve Zlíně nikdy nebyla velmi silná, ještě oslabila. Volání po změně prokázali voliči úspěchem menších stran, jako jsou Piráti, SPD, nebo návratem staronové ODS, sílu prokázal také ZLÍN 21. Společně vnesli do zastupitelstva nový vítr.

V menších městech a obcích se pak projevila touha po změně kopírující celorepublikový trend úspěchu regionálních hnutí.