„Pokud je to možné, uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezorku, nejlépe pevně zabudovaných ve zdi. O skutečnosti, že odjíždíte, nemluvte před cizími lidmi, nenahrávejte tuto informaci ani na telefonní záznamníky a nedávejte ji do nastavení e-mailové pošty.

Před samotným odjezdem zkontrolujte pečlivě okna a dveře, zda jsou zavřená. Nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie. Uložte žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do vašeho rodinného domku nebo rekreačního objektu,“ radí headišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Optimální je podle policistů vytvořit zdání, že je v bytě někdo přítomen. „Pokud je to možné, využijte elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač či televizi. Pokud zjistíte, že vám dům byl přes veškerá preventivní opatření přece jen vykraden, neuklízejte a ihned tuto skutečnost nahlaste na nejbližší služebně nebo na tísňovou linku policie 158,“ upozorňuje Zámečníková.