Řemeslníci vezmou do ruky nástroje potřebné ke své rukodělné výrobě a muzikanti jim k tomu na své nástroje hudební pěkně zanotují. Jak jim to bude společně dohromady ladit, posoudíte už v sobotu 1. prosince.

„Návštěvníci budou moci nahlédnout pod ruce šikovným řemeslníkům, kteří předvedou fortelnou práci a um. Na náměstí budou například svědky okování koně, výroby beček a kol k povozu, ve Staré radnici uvidí pracovat řezbáře a v dřevěnicích pečení pánů v peci, šití papučí a krpců či pletení slaměných ošatek. Zajímavá podívaná se naskytne také při strouhání šindelů, křesání trámů, pečení vánočních oplatků, tkaní koberců nebo práci s hospodářskými zvířaty,“ jmenovala jen zlomek z jarmekových lákadel Radka Brtišová. Na trhu také nebudou chybět pečlivé krajkářky, pletařky a perníkářky, šikovní keramici, řezbáři, košíkáři, brašnáři nebo výrobci vánočních ozdob ze slámy.

Vánoční strom pro Rožnov věnovala letos městu rodina Mrhalova. Odborníci ho uřezali ve Viganticích a převezli na náměstí v pondělí 26. listopadu 2018.
VIDEO: Téměř tunový strom bude zdobit náměstí

Pestrost řemeslné části jarmeku doplňuje neméně pestré hudební dění. Při procházce po Masarykově náměstí lidé uslyší dechové hudby, v kulturním domě se budou na pódiu střídat folklorní soubory s cimbálovkami a pěveckými sbory a odpoledne proběhne i přehlídka obuškového tance a odzemku.

Na Kosence se zase bude rozléhat gajdování, v dřevěnici u Pechanců harmonika a u Pivečků píšťalky. V sále Staré radnice se k tomu přidají housle s ozembuchem a v sále Besedy cimbál nebo dudy. (poh)

Výběr z bohatého programu

PÁTEK 30. LISTOPADU

DOLNÍ NÁMĚSTÍ

14.00 Malý trh.

15.00 Vystúpíja děti ze základní školy, Malý Klobučánek, děti ze školky udělajú čertovský rej (vítáme malé čertíky, laufry, smrtečky, andílky aj Mikulášky!), pak zahrajú cimbálovka Klobučan a mladá dechovka.

17.00 Zahájení jarmeku a rozsvícení vánočního stromu.

PASTORAČNÍ DŮM

18.00 - 23.00 Posezéní s cimbálovýma muzikama Klobučánek a Klobučan.

SOBOTA 1. PROSINCA

KLOBUCKÝ RYNEK

9.15 - 15.00 Potkáte mikulášské družiny, podívete sa na valašskú zabíjačku a možete aj ledaco okoštovat. Potkáte aj jarmekové policajty, uvidíte řemesníky při práci, výrobu beček, malú výstavu betlémů kolem rynku, kutí koňa a všelico iného. Děcka sa možú svézt na koníčkoch.

KOSTEL POVÝŠENÍ SVATÉHO KŘÍŽE

10.00 - 15.00 Komentovaná výstava restaurovaných obrazů z vídeňskéj dílny Karla Hemerleina z poloviny 19. století

KULTURÁK VELKÝ SÁL

9.00 - 15.00 Uvidíte ukázky lecijakých řemesel. Pojíte tu kyselicu, klobásky a posilníte sa nečím ostřejším.

KULTURÁK VESTIBUL

9.00 - 14.00 Přiďte si na štamprlu! A okoštujete aj vdolky. Ve valašskej lotériji sa nestanete milionářem, ale zasmějete sa a možete vyhrát všecko možné. Během dňa zahraje muzika súboru Klobučánek, cimbálovky Kaňúr a Klobučan, po nich vystúpí Brněnský Valášek a gajdoš Petr Sovják.

DŘEVĚNICA U JANÍKŮ

9.00 - 15.00 Děcka si možú nazdobit perník, ke kúpení tu budú vánoční oplatky. Uvidíte aj ukázky strú hání šindela a křesání trámů a poslechnete si povídání o divadélko Lenky Sasínové.

DŘEVĚNICA KOSENKA

9.00 - 15.00 V tom sklepě je andělské peklo, lebo pekelný ráj?! Takej uvidíte ukázky řemesel, kutí kos, hadrové koberce, pány a paničky z těsta. Okoštujete jahňačí guláš a chleba pečený v kosenkovskéj peci. Sútěžit sa bude o najlepší kysané zelé: přiďte okoštovat! A eště tu bude Vojta Molek a jeho veselý dvorek, hrát budú harmonika a húsle. Ve stodole si možete vyzkúšat skok do sena a takéj si kúpit vánoční jedličku v květináču.