Letos bude oku lahodit i jedna zbrusu nová soutěž – O najlepší chleba na Valašském mikulášském jarmeku.

„Chléb lidi od nepaměti provází každodenním životem. Je to jistota, symbol. Dříve bylo domácí pečení chleba rituálem a je obdivuhodné, že v dnešní době se k této tradici lidé čím dál více navracejí a uvědomují si hodnotu a chuť domácího chleba. Proto chceme i při Valašském mikulášském jarmeku tuto snahu podpořit a pozvat pekaře a pekařky, aby nám svůj vlastnoručně upečený chléb představili," pozvala širokou veřejnost k zapojení do nové soutěže pořadatelka Eva Sáblíková.

Vítány budou všechny chleby, ať už zadělávané kváskem či kvasnicemi, pečené v troubě, peci i pekárně, celozrnné či s různými výjimečnými ingrediencemi, zkrátka nápaditosti se meze nekladou.

„Svoje chleby mohou lidé přinášet do malého sálu kulturního domu Klobučan do úterý 1. prosince až do 20. hodiny. Jeden účastník může přihlásit nejvýše dva soutěžní bochníky chleba, každý jiného druhu," upřesnila podmínky Eva Sáblíková.

Ve středu se nad hodnocením chuti, vůně, vzhledu i konzistence chlebů sejde porota a výsledky budou vyhlášeny při sobotním jarmekovém programu.

Nejen chlebem se mohou šikovné hospodyňky a hospodáři předvést. Při letošním jarmeku se uskuteční i tyto další tradiční soutěže:

• O najpěknější mikulášský perník (soutěžní perníky lze přinášet nejpozději do pátku 4. prosince do 14 hodin do Besedy – TJ Sokol)
• O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta (soutěžní pány lze přinášet nejpozději do pátku 4. prosince do 14 hodin do Besedy – TJ Sokol)
• O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka (sklenice soutěžního zelí lze přinášet nejpozději do pátku 4. prosince do 14 hodin na Kosenku)
• O najpěknější jablíčko krajové či starší odrůdy (soutěžní jablka lze přinášet do středy 2. prosince do kulturního domu Klobučan)
• O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová (soutěžní slivovice doručovali páni starostové do 25. listopadu).