Už víc než dvě hodiny před samotným přenosem jsou všichni důležití členové štábu na svých místech a každý si řeší svou linii. „Světlo, jaké tam máme světlo?" překřikují se kameramani.

„Vodu! Nachystejte vodu a kafe pro hosta," zní další naléhavý příkaz. Usměvavé moderátorky Soňa Šuláková a Tereza Stýblová si opakují své repliky, případně si s hosty domlouvají, o čem se zhruba budou bavit. Ačkoli jsou moderátorky oblečené ve slušivém sáčku, samy své odění označují jen jako pracovní.

„To jsou jen takové montérky na zkoušku," smějí se. Na živé vysílání je pro moderátorky nachystaný kostým. Respektive mnoho verzí. Vše musí ladit. S hosty, s okolím, prostě všechno musí být dokonalé.

Do finálního kostýmu se moderátorky oblékají pár minut před vysíláním a trpí. Teplota, na rozdíl od kostýmu, není rozhodně letní.

„Hodil by se svařák," zní štábem. „Je mi horko, je mi horko," zkouší metodu autosugesce poskakující moderátorka Soňa Šuláková.

Vždy, když kolem některé z moderátorek přejde maskérka, neobejde se to bez odezvy.

„Kdo tě zas rozdrbal?" zlobí se naoko maskérka a hned upravuje každou vlnku, každý jednotlivý vlas moderátorčina ú­česu.

V dalších prostorách zámku se připravuji i další hosté. Je vidět herec a režisér Jiří Mádl, jak si povídá s dětmi, a další známá tvář ze seriálu Vyprávěj Roman Vojtek.

„Zdravím známého herce," oslovuje ho jeden z členů štábu. „Zdar jak sviňa!" dostane se mu odpovědi. Herec si také nese složku s nápisem Roman Vojtek. Že by scénář?

„Hosté našeho pořadu scénář nemají. To má možná pan Vojtek něco ke svému programu," odhaduje Petra Špičková, dramaturgyně pořadu. Má pravdu. Populární herec ve Zlíně bude i několik akcí moderovat, a tak se v mezičase připravuje.

„Na výjezdy do exteriérů se vždy hrozně těšíme. Musíme sice vysílání připravovat hodně dopředu, ale to neškodí," prozradila Deníku dramaturgyně pořadu Sama doma.

Do začátku přenosu zbývá pár minut. Vtom se ozve zoufalé: „Kde jsou moderátorky?" Šlo však o planý poplach. Profesionálky vědí, v kolik mají být na place.

Naposled si zopakovat úvodní pozdravení diváků a z reproduktorů se už ozývá známá znělka pořadu Sama doma. Je 12.30. Devade­sátiminutový přímý přenos ze Zlína právě začal.