V uplynulém týdnu neproběhl ani jeden den bez toho, aby strážníci Městské policie Zlín nemuseli řešit osoby, které nedokázaly pod vlivem alkoholu kontrolovat své chování. Uvedl to ve své zprávě Pavel Janík, I. zástupce ředitele Městské policie ve Zlíně.

První případ se odehrál v pondělí 6. dubna 2020 po půlnoci na Bartošově čtvrti, kam byla hlídka MP Zlín přivolána k dvojici mladých dívek. Strážníci zjistili, že starší z nich je 16 let, mladší pak teprve 13. Orientační vyšetření prokázalo u nezletilé na 0,7 promile alkoholu v dechu, u mladistvé se pak analyzátor alkoholu v dechu zastavil na hodnotě přesahující 1,6 promile.

Mladší z dívek nakonec skončila v péči lékařů na dětské JIP, starší předali strážníci zákonnému zástupci. O incidentu bude rovněž vyrozuměno Oddělení sociálně právní ochrany dětí zlínského magistrátu.

Opil se i Pražák

V krajské nemocnici skončil také 67letý muž z Prahy, který se v úterý 7. dubna v podvečer uložil k odpočinku na místní komunikaci v blízkosti čtvrti Podvesná.

Strážníci zjistili, že mu v organizmu koluje na 2,5 promile alkoholu a pravděpodobně si při nekoordinovaném pádu na tvrdou vozovku způsobil krvácivé poranění v oblasti hlavy. Zdravotnickým záchranářům tak nezbylo nic jiného, než jej převézt k odbornému vyšetření do nemocnice.

Ilustrační foto
Těšil se na sexuální hrátky, místo vášně jej v bytě oloupili

Ve stejný den jen o několik ulic dále pak řešila jiná hlídka MP Zlín 53letého muže, který nebyl schopen pobytu ani pohybu ve vzpřímeném postoji. Způsob jeho verbální komunikace, jenž nebyl pro zástupce druhu Homo sapiens sapiens úplně typický, nakonec vědecky objasnil analyzátor alkoholu v dechu, který na displeji zobrazil hodnotu 3,3 promile.

Po lékařském vyšetření tak strážníci dotyčného převezli k bezpečnému vystřízlivění do protialkoholní záchytné stanice.

"Nechci roušku, nebo skočím z mostu!

O den později, tedy ve středu 8. dubna odpoledne, měla další z hlídek MP Zlín co do činění s 45letým mužem, který se v jednom ze zlínských parků pohyboval bez zakrytých dýchacích cest. Ač mu strážníci roušku poskytli, dotyčný si ji neustále sundával a dokonce vyhrožoval, že ukončí svůj život skokem z mostu.

Také jemu umožnil osud ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Zlínského kraje, Městskou policií Zlín a Kroměřížskou nemocnicí, aby své negativní myšlenky po vystřízlivění na záchytné stanici znovu přehodnotil.

Ve čtvrtek 9. dubna odpoledne nalezla hlídka MP Zlín na zastávce MHD na sídlišti Jižní Svahy ležící 69letou ženu.

Ani ona nedokázala pod vlivem alkoholu kontrolovat své chování a s hodnotou přes 2,1 promile alkoholu v dechu ji strážníci museli převézt na záchytnou stanici.

Pomočený a krvavý se dobýval k matce

Do stejného specializovaného zdravotnického zařízení putoval také 47letý muž, který se v pátek 10. dubna večer dobýval do bytu své matky. Ta měla z jeho přítomnosti vcelku pochopitelné obavy, a tak se obrátila o pomoc na MP Zlín.

Strážníci zjistili, že dotyčný se ve svém stavu nejenže stačil pomočit, ale navíc upadl na hlavu tak nešťastně, že si přivodil tržnou ránu na čele. Také v jeho případě tak následoval nejprve převoz k odbornému vyšetření do krajské nemocnice, a teprve po zjištění, že muž není bezprostředně ohrožen na životě, jej mohla hlídka MP Zlín přepravit k vystřízlivění do Hanáckých Atén.

Řidič kamionu vjel na železniční přejezd v centru Zlína v době, kdy tudy projížděl osobní vlak ze Zlína do Otrokovic.
Policie hledá svědky. Řidič kamionu vjel na přejezd

S pouty na rukou skončila v sobotu 11. dubna v noci 28letá podnapilá žena ze Zlína, která rušila noční klid a odmítla uposlechnout výzvy strážníků.

Také v jejím případě nejspíš sehrál negativní roli alkohol – přesněji hodnota 2,6 promile. Od střízlivění v útulných prostorách záchytné stanice ji zachránila pouze skutečnost, že si ji byl schopen od hlídky převzít rodinný příslušník. Její protiprávní jednání však bude mít další dohru před správním orgánem.

Horečka sobotní noci

Ve stejnou dobu pak řešila jiná hlídka MP Zlín trojici podnapilých mladých mužů, z nichž bylo dvěma teprve 16 let. Jejich věk je však nijak nelimitoval v konzumaci alkoholických nápojů a analyzátor alkoholu v dechu vykázal hodnoty 1,4 a 1,7 promile. Horečka sobotní noci tak dále pokračovala v režii rodičů, kteří si své děti od strážníků převzali.

4,6 v dechu

Absolutním rekordmanem minulého týdne se stal v neděli 12. dubna 46letý muž z jižní Moravy, a to s hodnotou přesahující 4,6 promile.

Trochu překvapí, že se dotyčný ještě dokázal vydat po vlastních do jednoho ze zdejších supermarketů, ale současně nepřekvapí, že se zde uložil na podlahu a současně u něj vymizely veškeré komunikační schopnosti. Přivolaný lékař následně rozhodl o jeho převozu do krajské nemocnice.

A bez řešení podnapilé osoby, která nedokázala kontrolovat své chování, se neobešlo ani Pondělí velikonoční 13. dubna.

V odpoledních hodinách byla přivolána hlídka MP Zlín k podnapilé ženě, která opakovaně vstupovala do vozovky na poměrně frekventované komunikaci, přičemž ohrožovala bezpečnost silničního provozu.

Hasiči sundali uhynulého čápa z hnízda ve Fryštáku.
Smutný pohled do čapího hnízda ve Fryštáku. Čáp hlídal uhynulého čápa

V době příjezdu strážníků již 59letá žena seděla na zemi a provedení orientačního vyšetření bylo nad její síly. Lékař zdravotnické záchranné služby následně rozhodl o jejím převozu s akutní intoxikací alkoholem do nemocnice.

"Co dodat závěrem? Snad jen „Na zdraví!“ všem, kteří dokáží pít alespoň trochu s rozumem a v době nouzového stavu nezatěžují svým nezodpovědným chováním složky Integrovaného záchranného systému," kroutí hlavou Janík, který zprávu doplnil podtitulem: Padesát odstínů alkoholismu.