Starostu Jaroslava Končického někteří napadají, že se jedná o laciný předvolební tah.

„Ve své funkci jsem zvyklý na leccos. (Úsměv.) A že by to byl předvolební tah? Činnost, kterou děláme minimálně půlku volebního období? Skládka je dlouhodobý problém, který už nešlo řešit jinak než žalobou," reaguje starosta.

V čem je problém?

Pokud jsou ve společnosti dva rovnocenní partneři, kteří se nemohou dohodnout, musí celou záležitost vyřešit soud. Je to přesně jako
v manželství – rozvod je také žaloba. Bohužel málokdo vidí, že projekt skládky odpadů byl pro město ziskový, a pokud by byla skládka provozována řádně, také bezproblémový. Pokud bychom skládku neměli, tak by komunální odpad končil na okolních skládkách, což by nás stálo nemalé prostředky za dopravu a uložení odpadu. Měli jsme tedy odpad vozit jinam a zbytečně platit? Dodnes si myslím, že ne.

Když mluvíme o volbách, budete znovu kandidovat?

Určitě se chci pokusit svůj post obhájit. Práce pro město je pro mě velmi zajímavá a motivující, jinak bych ji nedělal. Určitě má mnoho pozitiv, na druhou stranu jde také o to nenechat se znechutit, protože někteří lidé dokážou být opravdu zlí. Práce spočívá v tom vymyslet projekt, sehnat na něj peníze a pak ho uskutečnit. Nejvíc se ale zabýváme sháněním financí, protože bez peněz nejde udělat ani opravit nic. Samozřejmě jsou i jiné každodenní činnosti, které dají spoustu práce, ale nejsou vůbec vidět a lidé je ani vidět nemohou.

Například?

Hodně práce nám třeba dalo zamezit tomu, aby bylo zrušeno obvodní oddělení policie ve Slavičíně. Kus práce, který je za tím, občan nevidí a ani vidět nemůže. Podobné je to s nemocnicí. Investujeme finance a čas, aby tu byla. Totéž třeba gymnázium. Jsou to běžné denní starosti, které ovšem, jak jsem již řekl, nejsou vidět.

Pokud byste si měl tipnout, jak moc letošní volby zamíchají se složením zastupitelstva?

Při naší velikosti města si stále všichni takříkajíc vidíme do talíře. Lidé se tu znají a vliv „velké" politiky je tímto menší. U nás se proto volí především osobnosti, které mají v životě něco za sebou, něco dokázaly a mají důvěru, že budou dobře pracovat pro město. A tak si myslím, že by to i mělo být. Není nic lepšího, než když v zastupitelstvu zasednou lidé, kteří dokážou táhnout za jeden provaz. 
K tomu obvykle dodávám, že to musí být stejný konec téhož provazu!

Některá města chystají nově digitalizaci kin a slibují si od toho více návštěvníků. Je to i případ Slavičína?

Digitalizaci kina nechystáme, protože by se nám nevyplatila. Investujeme však do moderních promítacích přístrojů a hledáme cesty, jak kino ve městě zachovat. Tímto způsobem zachováme jak stálé kino, tak letní kino 
v zámeckém parku, které je 
v širokém okolí naprosto ojedinělé.

A co kulturní vyžití obecně a 
s ním související turistický ruch?

Tradiční akcí se stal Valašský kumšt. V rámci něho si účastníci mohou vyzkoušet tradiční i netradiční řemesla typická pro náš kraj. Co se turistického ruchu týče, máme v plánu zmodernizovat hotel. Myslím, že město jako Slavičín si zaslouží důstojnou budovu tohoto typu. Souvisí to i se snahou přilákat turisty. Jde o to nabídnout jim kromě krásné okolní přírody také servis. Ať se turista u nás ubytuje, nají, ať si něco koupí, podívá se po okolí.

Máte vyhlášenou odpočinkovou lokalitu Pivečkův lesopark. Před časem v něm přibyla dominanta, kterou je kamenný hrad. Proč právě hrad?

Hrad či spíše zřícenina hradu má odkazovat na historii města a pověst o vzniku jeho názvu. Jedná se spíše o historizující herní prvek – aby si někdo nepředstavoval, že z nedostatku jiné zábavy či přebytku investic stavíme hrady, to určitě ne! Tento hrad má Pivečkův lesopark především zatraktivnit pro návštěvníky. Máme také
v plánu hrad doplnit zhruba čtyřmetrovým kovovým modelem draka. Už máme připravený návrh, jak by měl vypadat. Pokud to dopadne tak, jak předpokládá vizualizace, určitě budeme mít zase něco zajímavého pro návštěvníky lesoparku, místní i turisty.

Na kolik takový model draka vyjde?

Asi na jedenáct tisíc korun. Myslím, že na to, jaký drak vzbudí zájem a snad i přiláká lidi, je to dobrá cena. I když se samozřejmě najdou hlasy, které budou tvrdit, že je to zbytečné a kdo to zas vymyslel a kdoví kolik to stálo… Takže kolik to stálo, už jsem řekl, a vymyslela to Nadace Jana Pivečky ve spolupráci s městem.

Slavičínská radnice také pomohla lidem ušetřit peníze za energie. Jak s nápadem přišla?

Inspirovali jsme se v jiných městech v republice a zprostředkovali jsme občanům aukci elektrické energie a zemního plynu. Posoudili jsme nabídky čtyř aukčních společností a vybrali tu, u které se občané nemuseli před aukcí, bez znalosti výsledných cen, k ničemu zavazovat.

Bylo tedy možné se aukce zúčastnit, počkat na výsledné ceny a pak se rozhodnout, zda smlouvy uzavřít, či nikoliv. To byla pro občany určitě výhodná nabídka. Pozvali jsme obyvatele také na jednání se společností, která od nich převzala údaje o spotřebách energií, vytvořila z nich balíček a tento byl dán do aukce.

Jak byla aukce úspěšná?

První aukce byla velmi úspěšná. Úspory pro občany se pohybovaly v rozmezí 20– 30%, což je opravdu hodně. Pak se začali ozývat další občané, a proto jsme zorganizovali další kolo aukce.

V dalším kole byly úspory o několik procent nižší, protože ceny komodit už byly negativně ovlivněny intervencí České národní banky proti koruně. I tak občané také v tomto kole aukce ušetřili ročně až několik tisíc korun. Jsem rád, že jsme našli odvahu do této záležitosti vstoupit a naše počáteční obavy rozptýlily výsledky aukcí. Prováděli jsme také kontrolu smluv, které měli občané uzavírat, aby v nich někde nebyl nějaký „chyták", ale vše bylo k naší spokojenosti v pořádku.

ROMAN BUČEK