VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je to sladká práce, ale já jsem spíše na maso

Zlín - „To víte, že jsem s tím chtěl hodněkrát seknout, ale vytrval jsem, protože mě to baví," říká pro Deník čtyřiačtyřicetiletý spolumajitel vyhlášené zlínské cukrárny Dino Petr Buček.

19.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Zákazníkům tam nabízejí nejrůznější dorty, zákusky, cukroví, ale také zmrzlinu. A právě na mražené pochoutce mu z celé živnosti záleží takřka nejvíce.

„Nejvíce mě na celé práci těší to, že lidé se k nám na zmrzlinu vracejí. To znamená, že je dobrá," usmívá se kreativní zmrzlinář, který ještě nedávno jezdíval každým rokem do Itálie na pracovní setkání zmrzlinářů z celého světa.

„Když se jej zúčastnili i Japonci, bylo to hodně zajímavé. Dokážou totiž vyrobit zmrzlinu z čehokoliv, dokonce i z různých druhů ryb," usmívá se Buček.

Ve zmrzlinářství prý příliš experimentovat nejde. „Chutě jsou totiž omezené, vyhrát si lze pouze s kombinacemi. Různé příchutě lze vhodně míchat," vysvětluje Buček.

Jeho nejoblíbenější zmrzlinou je ta, která se jmenuje scoop. V uplynulé letní sezoně ji také nabízel zákazníkům. Jedná se o tmavou čokoládu, hodně podobnou nugetě. Odlišná od klasických druhů je ale její výroba.

„K přípravě se používá surovina z Itálie, která se smíchá s horkým mlékem a potom se vymrazí. Vlivem toho zůstává hodně krémovitá. Scoop byla mezi našimi hosty velice úspěšná. Do nabídky ji určitě znovu zahrneme," plánuje Buček.

Prvenství v celosvětovém prodeji zmrzlin drží příchutě vanilka a čokoláda. Nejinak je tomu také ve zlínské cukrárně Dino, kde ji nabízejí točenou.

„Co se týče kopečkové zmrzliny, je nejoblíbenější jogurt s višní a klasika v podání ovocných druhů," dodává zmrzlinář. Cukrárnu v centru Zlína vlastní jeho rodina už od roku 1936. V roce 1951 podnik znárodnili komunisté a v roce 1991 jim byl v restituci vrácen zpátky.

„Rozhodli jsme se tehdy s maminkou, že v tradici, kterou založil její tatínek a můj dědeček, budeme pokračovat. Umím si představit, že bych dělal i něco jiného, ale jsem tady spokojený," uzavírá Buček.

Úspěchy zlínské cukrárny Dino

Zlínská cukrárna Dino získala také ocenění v soutěži Czech Gastronomy Awards 2012, kde byla vyhlášena nejlepší cukrárnou Zlínského kraje, a to na základě hlasování zákazníků.

Zlínský deník se ptal: Jíte v zimě zmrzlinu?

Pavla Čalová, 37 let, balička, Březová: Já zmrzlinu moc ráda nemám, jím ji jen velice málo. Já mám raději spíše horké maliny.

Luděk Pavézka, 63 let, výtvarník, Zlín: Já zmrzlinu nejím ani v zimě ani v létě, protože mi nechutná.

Martina Fojtíková, 28 let, mateřská dovolená, Otrokovice: Zmrzlinu jím nejvíce v zimě. Mám na ni nejvíce chuť. Když prý člověk jí v zimě zmrzlinu, bacily se tak nedrží.

Michal Halaška, 25 let, student, Zlín: Zmrzlinu moc nemusím. V létě si na ni občas někam zajdu, v zimě ji ale vůbec nejím.

Autor: Jarmila Kuncová

Nahravá se anketa
19.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Práce pro milovníky aut, až 31.000/měs.,13. a 14.plat 27 000 Kč Chcete se podílet na výrobě pneumatik pro různé typy automobilů? Chcete být na provozu s Vašimi známými či kamarády? Pak se Vám tato nabídka bude líbit! Přímo do kmenového stavu zaměstnanců významné společnosti v Otrokovicích, která patří k předním světovým dodavatelům automobilového průmyslu, hledáme šikovné pracovníky na různé pozice ve výrobě. Práce je svým charakterem vhodnější spíše pro muže. Nástup dle dohody. Náplň práce (souhrn u všech pozic): Obsluha strojů při přípravě a míchání gumárenských směsí. Řízení výrobních linek, strojů a zařízení na výrobu polotovarů. Kompletování polotovarů na konfekčním stroji. Lisování pneumatik. Kontrola kvality a dokončení pneumatiky. Místo výkonu práce: OTROKOVICE. #wStFD Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč Pomocní pracovníci v oblasti těžby a stavebnictví Pomocní pracovníci na stavbě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště Zlínský kraj, Náplň práce: pomocné a zednické práce, Požadavky: manuální zručnost, znalost stavebních materiálů a postupů, ŘP sk. "B". Pracoviště: Budiskol s.r.o., 766 01 Valašské Klobouky. Informace: Josef Staník, +420 778 077 114. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 22 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Prodejci - skladníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Perfektní servis a poradenství zákazníkům, vychystávání zboží, naskladňování zboží , Požadavky: SŠ vzdělání obor silnoproud, slaboproud, ŘP skupiny B, práce na PC , příjemné vystupování, Práce v zavedené společnosti. Mzda bude zohledněna pracovním nasazením a obchodní šikovností, benefity( stravenky, odměny). Pracoviště: Imont, s.r.o. - prštné, Nábřeží, č.p. 719, 760 01 Zlín 1. Informace: Karel Balajka, . Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní návštěva na pracovišti v době 8-14 hod.. Pracoviště: Autobar s.r.o., Náves, č.p. 643, 760 01 Zlín 1. Informace: Štětkář, +420 777 917 811.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Ondráček.
30

Měli jsme Kašíka načatého, litoval Ondráček po rychlé trefě

Požár seníku v Nedašově
6

Devět jednotek bojovalo v noci s požárem seníku

Řidička skončila s autem na střeše

Zaklíněna v autě zůstala řidička po nehodě, která se stala v sobotu před třetí hodinou ranní u obce Štítná nad Vláří - Popov.

VIDEO: Nové vesty strážníků svítí. Je to unikát

Zvýšení bezpečnosti strážníků zlínské městské policie v silniční dopravě. To byla hlavní myšlenka, která stála za vznikem a výrobou jedinečných vest. Novinkou je, že jsou podsvíceny.

AKTUALIZOVÁNO

Kostka se stal svým pátým vítězstvím na Mikuláši rekordmanem

Zlínský pilot Tomáš Kostka se spolujezdcem Ladislavem Kučerou a vozem Škoda Fabia R5 se stali vítězi sobotní IX.Mikuláš Rally is Life ve Slušovicích.

Zemřel Karel Pavlištík, jedna z nejvýraznějších osobností foklórního života

Smutná zpráva přišla z oblasti kultury a folkloru: zemřel Karel Pavlištík. Byla to jedna z nejvýraznějších osobností folklorního a kulturního života ve zlínském regionu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT