„Na tato místa chodí venčit pejska. Ve středu viděla velkou šelmu přecházet přes tuto cestu. Zpočátku si myslela, že jde o divočáky, protože tady občas byli. Pak si ale uvědomila, že je to medvěd,“ ukázala místo setkání s medvědem, kamarádka Ivy paní Alena.

Iva své kamarádce vše dopodrobna popsala. V pátek se o svůj zážitek kvůli studijním povinnostem nemohla s novináři podělit. Její zážitek však potvrdili i místní myslivci.

„Včera navečer byl na Klečůvce nedaleko drůbežárny spatřen medvěd. Moc se mi tomu nechtělo věřit, ale paní, co venčila psa, si byla jistá a docela vyděšená. Dnes jsme byli místo zkontrolovat a skutečně jsme našli stopy, které nás ujistily, že se tu včera ukázal. Dle mého odhadu měl něco přes sto kilo a asi se jedná o toulajícího se puberťáka který hledá nové teritorium,“ informoval na svém facebookovém profilu myslivec Tomáš Janků.

Ukládání časové schránky pro budoucí generace do podlahy na kolonádě v Luhačovicích.
Luhačovická kolonáda bude ukrývat časovou schránku

„To, že je ve Zlínském kraji v poslední době asi šest medvědů, není nic neobvyklého. Medvědi se vyskytují v prostředí, které jim vyhovuje, a to Bílé Karpaty a Beskydy jsou,“ uvedla pro Deník Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle ní v situaci, kdy někdo potká medvěda a má u sebe psa, by pes měl být v každém případě uvázán na vodítku. Medvěd může psa považovat za konkurenta nebo kořist.

„Obecně ale pokaždé by měl být pes na vodítku, v lese žijí i jiné šelmy než medvědi,“ připomněla Karolína Šůlová.

Možnost, že by se medvěd vyskytl tak blízko Zlína komentoval i Michal Bojda, koordinátor beskydského monitoringu velkých šelem.

„Pokud dva lidé tvrdí, že viděli mědvěda, nezbývá nám než jim věřit. Vyloučit se to nedá, ale ani na sto procent potvrdit,“ míní ochránce přírody.

Podle něj se může stát, že právě teď, na jaře, kdy medvědi hledají samici, mohou dojít po hřebenech Hostýnských nebo Vizovických vrchů až na kraj Zlína. Nakonec se otočí a míří zpět. Můžou přecházet soutěsku mezi Lidečkem a Lužnou nebo Komonec u Provodova a vrací se do Javorníků a na Slovensko,“ přiblížil trasy medvěda s tím, že v sobotu se zase toulal medvěd kolem Pulčin na Valašsku.

Ilustrační foto.
Víkend přinese očekávané oteplení