„Její kolegové už byli rovněž otestováni a výsledky jsou v jejich případě negativní. U dvou z třiadvaceti testovaných osob byl výsledek nejasný a test se v jejich případě bude muset opakovat,“ uvedl za nemocnici mluvčí Egon Havrlant.

Podle něj oddělení dál funguje ve stejném režimu, jako doposud, vedení nemocnice zavedlo na lůžkové stanici, kde pozitivně testovaná sestra pracovala, další preventivní hygienická opatření.

Zlínská nemocnice je tak poslední ze čtyř nemocnic Zlínského kraje, kde se onemocnění u někoho ze zdravotníků potvrdilo.

„Rád bych zdravotníky i pacienty uklidnil. Udělali jsme bezprostředně po zjištění pozitivního výsledku testu u jedné z našich zdravotních sester všechna nezbytná opatření, abychom maximálně snížili riziko dalšího přenosu onemocnění. Otestovali jsme nejen její kolegy z týmu, ale preventivně i druhý tým, který tuto skupinu zdravotníků střídá. Jsme rádi, že výsledky testů dopadly u drtivé většiny z nich dobře. Znovu testy bude muset ještě podstoupit jedna zdravotní sestra a také jedna sanitářka, u nichž byly první výsledky nejasné,“ popsal Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně s tím, že testováno bylo 6 lékařů a 17 zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků.

V sobotu zavalily ve Zlínském kraji stromy dva muže na dvou různých místech, téměř v jeden okamžik.
Hasiči a záchranáři bojovali o život dvou mužů zavalených stromy

Podle mluvčího KNTB se nepříjemná situace dotkla jedné z celkem pěti lůžkových stanic oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny zlínské nemocnice.

„V současné době je právě na této lůžkové stanici hospitalizováno sedm pacientů, kteří měli výsledky negativní v rámci provedeného preventivního testování,“ uvedl Egon Havrlant s tím, že všech odděleních v době pandemie nemoci COVID-19 fungují týmy, které pracují ve dvanáctihodinových směnách tak, aby se na pracovišti vždy potkávali pouze členové jednotlivých týmů.

„Je to bezpečnostní a protiepidemické opaření, kterým právě v takovýchto případech chceme snížit riziko onemocnění většího počtu zdravotníků tak, abychom mohli i nadále zajistit péči o akutní a hospitalizované pacienty,“ doplnil Radomír Maráček.

Podle informací Egona Havrlanta, už v polovině března řešila podobnou situaci chirurgie Vsetínské nemocnice, kde se onemocnění potvrdilo u jedné z lékařek, a také lékárna Kroměřížské nemocnice, kde měla rovněž pozitivní test jedna ze zaměstnankyň.

U tří desítek zdravotníků, kteří šli v této souvislosti do karantény nebo byli postaveni mimo službu, se naštěstí onemocnění nepotvrdilo.

„Vsetínské chirurgické oddělení, které bylo v pohotovostním režimu, se tak mohlo vrátit k normálnímu provozu, lékárna Kroměřížské nemocnice provoz nepřerušila. Onemocnění novým typem koronaviru se na konci března prokázalo také u primáře neurologie Uherskohradišťské nemocnice, devatenáct zdravotníků, kteří s ním přišli do kontaktu, mělo testy negativní. Neurologické oddělení zůstalo prozatím uzavřeno, zmínil mluvčí.

Odběrový stan v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně
Ve Zlíně řešili konflikt ve frontě na testy. Provedou až 200 odběrů za den

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník