VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jelínek zahájil výrobu vlastní whisky, na trhu bude za tři roky

ZLÍNSKO - Společnost Rudolf Jelínek z Vizovic zahájila výrobu whisky Gold Cock. Tento týden vyrobila první šarži sladového destilátu, který bude minimálně tři roky zrát v dubových sudech. Rudolf Jelínek je jedinou společností na Moravě, která nyní whisky vyrábí, řekl místopředseda představenstva Zdeněk Chromý. Jelínek Gold Cock prodává již teď, základ ale tvoří sladový destilát zakoupený v dražbě.

23.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Whisky Gold Cock původně vyráběla Likérka Dolany pod hlavičkou olomoucké společnosti Seliko. Produkci whisky přerušila neúspěšná privatizace, ochrannou známku i recepturu následně získala firma Rudolf Jelínek. V dražbě pak vizovická společnost zakoupila také sladový destilát zrající v sudech. Zásoby postačují na pokrytí zájmu až do doby, než dozraje sladový destilát vyrobený přímo ve Vizovicích.

"Nechtěli jsme dopustit, aby značka znovu, byť na krátkou dobu, zmizela z trhu," vysvětlil Chromý. Jelínek nabízí tříletou a dvanáctiletou whisky Gold Cock, stejně tomu bude i nadále. "Jde o regionální značku, proslulou hlavně na Olomoucku a okolí. Postupně ale chceme na těchto základech produkt rozvíjet. Určitě jde o perspektivní součást našeho portfolia," poznamenal Chromý. K výrobě využívá firma moravský sladový ječmen.

Od Likérky Dolany získala vizovická společnost také ochrannou známku a recepturu likéru Praděd. Jeho výrobu zahájila takřka okamžitě, s produkcí likérů má totiž zkušenosti. U whisky byla situace jiná, firma musela přijmout specialistu, který má na starosti vše od nákupu ječmene až po stáčení whisky do láhví. "Jelínek bude vždycky hlavně o slivovici, whisky ale zajímavým způsobem naši nabídku rozšiřuje," uvedl Chromý.

Výroba whisky je složitý a dlouhodobý proces. Jen zpracování sladového ječmene má několik fází. Nejdříve se musí máčet, pak následuje klíčení. Poté se surovina suší, v případě Gold Cock pomocí kouře z rašeliny, čímž produkt získává charakteristické vlastnosti. Následně se slad pomele a vzniká sladinka. Samotné kvašení trvá 72 hodin, destiluje se dvakrát. Po minimálně tři roky trvajícím zrání se nápoj homogenizuje a stáčí.

Firma Rudolf Jelínek, která je největším českým výrobcem destilátů z ovoce, prodala v letošním prvním pololetí 2,89 milionu láhví alkoholu. Meziročně je to o osm procent více. Tržby vzrostly o 12 procent asi na 145 milionů korun. Nejvyšší dynamiku růstu vykázal prodej dražších destilátů a prémiových značek, například vodky se švestkovou příchutí. V roce 2006 byly celkové výnosy 357,6 milionu korun.

23.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volební výsledky do PS PČR za Zlínský kraj, říjen 2017
43

Osobnosti regionu k volbám: spokojenost, zklamání i rozčarování

Den zdraví ve zdravé škole
21

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Hledá se Naděžda Skácelová

Zlínští policisté pátrají po sedmatřicetileté Naděždě Skácelové z Bojkovic, která přechodně žije v centru Zlína. Ze svého bydliště odešla 14. října a od té doby o ní nejsou žádné informace, její mobilní telefon je nedostupný.

AKTUALIZOVÁNO

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

Profily poslanců zvolených ve Zlínském kraji  

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chceme se omluvit fanouškům. Bylo to hrozné, říká Bačo.

Fotbalistům Zlína to proti Mladé Boleslavi před domácím publikem vůbec nejde.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT