7 milionů Takové jsou náklady (v Kč) na krmení všech 213 druhů zvířat (cca 1260 jedinců). Například sena se zkrmilo 12 vagonů, krevet a chobotnic pro rejnoky 3 tuny, jablek a mrkve 45 tun, myší 65 tisíc, sarančat 90 tisíc, kuřecích řízků 650 kg.

„Ještě v roce 2000 k nám přišlo „jen" 300 000 lidí. Za 15 let jsme dokázali tento počet víc než zdvojnásobit," konstatuje ředitel Roman Horský.

Návštěvníkům děkuje za přízeň a ocenění práce všech 90 zaměstnanců.

„Je to pro nás potvrzení, že rozvoj zoo kráčí tím správným směrem," uvedl Horský.

Za úspěchem zlínské zoo stojí podle něj neustálé změny a novinky.

„Snažíme se, aby lidé měli důvod se k nám vracet. Opakovaně se potvrdilo, že je nutné každé tři roky otevřít alespoň jednu větší expozici. Každým rokem pak nabízíme menší projekty, nové druhy zvířat, rozšíření návštěvnického servisu, nové atrakce pro děti.

Letos jsme třeba pro děti otevřeli vyhlídkovou věž u lvů, s velkým ohlasem se setkala Chocolaterie, první čokoládovna v českých a slovenských zoo," doplnil ředitel Horský.

Rekordní návštěvnost výrazně přispívá i k rekordní výši vlastních příjmů zoo. V uplynulých pěti letech každoročně dokázala zvyšovat vlastní příjmy. Podle všeho se jí to podaří i v roce 2016.

„Například v roce 2015 toto navýšení představovalo částku 30 milionů korun, což ve srovnání s rokem 2010 znamená 40% nárůst. A to je skutečně velký skok nejen na české poměry," hodnotí ekonomickou prosperitu zoo ředitel Roman Horský.

Díky přízni návštěvníků zoo už několik let nemusela sáhnout ke zdražení vstupného nebo zpoplatnění parkovišť zoo.

ZÁTOKA REJNOKŮ. Funguje od září 2014. Jedinečná expozice nemá svým pojetím a rozlohou v celé Evropě obdoby. Stále je magnetem zlínské zoo. „U rejnoků jsme vsadili na osobní kontakt v podobě krmení a hlazení. Potvrdilo se, že rozhodují pocity a prožitky, které lidem dokážete nabídnout, " řekl Roman Horský, ředitel zoo.

K vysoké návštěvnosti zoo přidala i další rekord. Tím je nejvyšší soběstačnost mezi českými a slovenskými zahradami. Z 86 procent si zlínská zoo vystačí s vlastními příjmy. Zřizovatel zoo, statutární město Zlín, přispívá na provoz necelými 16 miliony Kč.

Zoo si vydělává i tím, že provozuje několik obchodů se suvenýry, nabízí možnost zakoupení krmení u vybraných druhů zvířat, začala pořádat letní dětské tábory nebo zážitek Ošetřovatelem v zoo.

„Snažíme se vždy najít cestu, jak nabídnout návštěvníkům nový výjimečný prožitek a současně zajistit pro zoo peníze. To se nám podařilo třeba u Zátoky rejnoků. Sáhnout si na rejnoka a nakrmit jej nenabídne žádná zoo v Evropě. Krmení je pro návštěvníky skutečně velký zážitek, pro nás částka za prodané krevety představuje více než milion korun. Když k tomu připočteme tržby za prodej zboží ve výši přes 13 milionů, znamená to v stomilionovém rozpočtu zahrady už poměrně významný přínos," zmínil ředitel Horský.

V případě suvenýrů tradičně vítězí plyšoví tygři, pandy nebo surikaty. V obchůdku u rejnoků dominují plyšoví rejnoci a další mořští živočichové.

Z brandového zboží je vysoký zájem o trička zoo, hrnky s potiskem, sběratelské magnetky a mince. Stále větší oblibu si získávají kovové přívěsky zvířat s logem zoo a nápojové kelímky s motivy různých zvířat.

Inseminace samice slona afrického Zlínská zoo byla první, která se pokusila o inseminaci samice slona afrického. Stojí za ní více než dvouletá náročná práce zlínských ošetřovatelů a zoologů i úzká spolupráce s odbornými institucemi v Nizozemsku, Německu a Francii. Náklady dosáhly přes milion korun a zoo je pokryla z vlastních příjmů. Jako první byla pro inseminaci vybrána 21letá slonice Zola. Začátkem roku 2017 se ukáže, zda je Zola skutečně březí. Snímky: Deník, archiv Zoo Zlín

Kolekci chovaných zvířat letos rozšířilo 133 jedinců 39 druhů

Poprvé se v zoo objevili listovnice dvoubarvá, ledňáček trpasličí, vousák černoskvrnný, opětovně zoo získala kivi (vzácně chovaný nelétavý pták z Nového Zélandu), čápa bělokrkého nebo vodušky abok.

K významným příchodům patří také dvojzoborožci nosorožčí, kotingy, tukani bělolící, vousáci černoskvrnní, ostnáci, arassari zlatolící a trubači agami. Velkým příslibem pro budoucí chov jsou nově získané čtyři páry plameňáků malých, samičky supa himálajského a mravenečníka stromového.

Zlínská zoo za rok 2016 odchovala celkem 50 druhů zvířat, což představuje 180 mláďat.

VÝZNAMNÉ ODCHOVY PTÁKŮ V ROCE 2016

Zoborožec kaferský

Dvě mláďata od dvou párů. První pár přijal ke svému mláděti i mládě od páru, který opustil hnízdo. Tímto riskantním a ojedinělým pokusem jsme se takřka vyvarovali umělého odchovu, při kterém vzniká nežádoucí fixace na člověka a takto odchovaní ptáci jsou pak mnohdy neschopní další reprodukce.

Zejozob africký

Odchov těchto potravních specialistů, kteří přijímají zejména měkkýše, je v zajetí ojedinělý. V letošním roce se nám podařilo odchovat 6 mláďat. Odchov byl velmi náročný. Ve spolupráci s předními odborníky na chov brodivých ptáků jsme sestavili přesnou metodiku pro umělý odchov tohoto náročného druhu.

Marabu africký

Po více než 20 letech chovu se nám konečně podařilo sestavit harmonický pár. Vzhledem k tomu, že ptáci jsou ještě nezkušení, byli jsme nuceni přistoupit k umělé inkubaci i odchovu. Podařilo se nám vylíhnout všech 6 oplozených vajec a všechna tato mláďata odchovat.

Další cenné odchovy: 10 nesytů afrických, 11 arassari zlatolících, 2 turaka žlutozobé, 1 hadilov písař, 1 sup hnědý, 1 sup bělohlavý, 2 čápi jihoameričtí, 5 pelikánů skvrnozobých, 9 nandu Darwinových, 4 arakangy, 8 papoušků šedohlavých západních.

VÝZNAMNÉ ODCHOVY SAVCŮ V ROCE 2016

Tapír čabrakový

Samička tapíra čabrakového, která se ve zlínské zoo narodila v srpnu 2016, je jedním z nejvzácnějších letošních přírůstků. Zlínská zoo patří mezi pětadvacítku evropských zoo, která chovají zhruba 50 jedinců těchto zvířat. Za uplynulých 12 měsíců se v evropských chovech narodilo, včetně našeho, pouze 6 mláďat. Navíc pouze ve Zlíně přišla na svět samička. A jak se ukazuje, tříletý otec Baru je zřejmě nejmladším tapířím otcem, který je veden v evropských záchranných programech.

Panda červená

Již potřetí se zlínská zoo radovala z narození mláďat. Sameček a samička přišli na svět v polovině června. Mláďata pand přicházejí na svět úplně bezmocná, jejich porodní váha se pohybuje kolem 130 g. První tři měsíce života proto stráví v dutině stromů, kde o ně starostlivě pečuje pouze samice. Od září je v prostorné expozici v asijské oblasti zoo obdivovali i návštěvníci.

Antilopa koňská

Po pouhém roce a půl chovu antilop koňských se v květnu narodilo první mládě. V zoo patří tyto mohutné antilopy (váha dospělých samců se pohybuje kolem 250 kg) ke zřídka chovaným druhům. Každé narozené mládě je tak velkou událostí.

Další významné odchovy: 6 lemurů kata, žirafa Rothschildova, 8 klokanů rudokrkých, 2 surikaty, 5 kotulů veverovitých, kudu velký, ovce somálská, dželada.

Čím novým se může pochlubit?

☑ Středomořská zahrada Andalusie

Vznikla už na konci roku 2015, na jaře 2016 však finišovaly práce a výsadba okolí. V bezprostřední blízkosti oblíbené Zátoky rejnoků tak vzniklo příjemné odpočinkové zákoutí. Jeho dominantou jsou maurská fontánka a vzrostlé staleté olivovníky, které doplňuje květena Středomoří. Prostor posezení na kamenných lávkách zastřešila dřevěná pergola.

☑ Úprava návštěvnického prostoru u expozice lvů konžských

Rekonstrukce dřevěné lávky poblíž expozice lvů zcela proměnila celý prostor. Návštěvníci mohou lvy obdivovat z větší blízkosti, než tomu bylo doposud. Vznikla zde i vyhlídková věž určená především pro nejmenší návštěvníky. Zoo tak pokračovala v nově nastoleném trendu propojení „světa zvířat se světem dětí". Prvním počinem v tomto duchu bylo dětské lanové centrum, které v roce 2015 vzniklo v asijské oblasti zoo poblíž nové expozice pro veverky šedobřiché.

☑ Nová Chocolaterie

Milovníci čokolády a čokoládových dobrot jásají. Od června mohou ve zlínské zoo zavítat do Chocolaterie a ochutnat pralinky, horkou čokoládu nebo různé druhy kávy. Čokoládovna vznikla v bezprostřední blízkosti restaurace Limpopo poblíž sezonního vstupu do zoo.

☑ Rekonstrukce výběhu medvědů pyskatých

Výběh medvědů prošel výraznou proměnou. Celý výběh je daleko pestřejší, medvědi mají k dispozici obrovské kmeny, na kterých neúnavně dovádí k velké radosti návštěvníků. Změny se dočkala i obvodová zeď výběhu, kterou ozdobily výtvarné prvky jihoasijských kultur.

Karta Zoo Zlín Family

S roční permanentní kartou můžete do zlínské zoo zavítat každý den v roce. Stanete se členem Zoo Zlín Family a pomůžete zoo s chovem vzácných a ohrožených druhů zvířat, podpoříte i její aktivity při ochraně druhů ve volné přírodě. Navíc získáte řadu atraktivních bonusů, např. prohlídku chovatelského zázemí v doprovodu ošetřovatele.

Ošetřovatelem na jeden den

Ve zlínské zoo již nemusíte být jen návštěvníkem. Díky programu Ošetřovatelem na jeden den se stanete ošetřovatelem ve vybraném úseku v areálu zoo a poznáte život exotických zvířat i práci ošetřovatelů. Jedinečný zážitek je určen všem, kteří mají rádi zvířata a chtějí poznat jejich svět opravdu zblízka. Podmínkou je dosažení věku 18 let a dobrý zdravotní stav.