U obou mužů ve věku 68 a 40 let se jednalo o zhoubné tumory. Starší pacient byl v nemocnici hospitalizovaný přes půl roku, mladší mohl 12 dní po operaci odejít domů. Oba dva jsou v další péči onkologů.

„Starší pacient pan Martinec měl hodně přidružených onemocnění, z toho řadu vážných, měl bolesti, byl dušný i v klidu. Riziko operace bylo velmi vysoké. Typ a objem nádoru však nedával uspokojivé šance na jeho zmenšení nebo vyléčení jinou než chirurgickou cestou. Během šestihodinové operace, která se uskutečnila ve spolupráci s primářem urologie Jaroslavem Hynčicou, nedošlo kromě větší krevní ztráty k vážným rušivým příhodám," řekl primář chirurgického oddělení KNTB profesor Jiří Klein, který pacienta se svým týmem operoval.

Pooperační průběh však byl podle očekávání lékařů extrémně náročný. Komplikace si vyžádaly reoperace a náročnou intenzivní a rehabilitační péči.

Hospitalizace nakonec trvala přes půl roku.

„Prognóza je vzhledem k povaze růstu tumoru a jeho vztahu k důležitým strukturám břišní dutiny nejistá, ale to jsme věděli předem a v tomto smyslu byl pan Martinec poučen. Nešlo o ojedinělou operaci, ale nejde ani o běžný denní chleba," dodal profesor.

„Nádor mi tlačil na ledviny, játra, plíce a poslední týdny před operací jsem měl velké potíže s dýcháním. Cítil jsem konec a sám jsem chtěl operaci, i když jsem byl seznámen s rizikem. Říkal jsem si, že nemám co ztratit. Původně si všichni mysleli, že jsem tak obézní, i bolesti zad jsem tomu přisuzoval, vážil jsem 168 kilo, teď mám 119. Jsem rád, že jsem na operaci šel. Péče lékařů byla perfektní a taky jsou tu pěkné sestřičky. Teď se cítím mnohem líp, dýchání mám dobré, začínám chodit," popsal s úsměvem svůj zdravotní stav Josef Martinec.

Mladší pacient z Uherského Hradiště si k operaci nádoru vybral zlínskou Baťovu nemocnici cíleně.

„Vím, že onkocenter je v naší republice několik, ale zjišťoval jsem si, kdo má nejlepší chirurgickou část. Na internetu jsem se dočetl, že u vás lékaři pod vedením profesora Kleina odoperovali pacientce tumor extrémních rozměrů. Vaši nemocnici jsem si vybral kvůli profesoru Kleinovi. Kontaktoval jsem ho, setkali jsme se, vysvětlil mi a řekl vše kolem operace narovinu," prozradil.

„Pacient byl v dobré kondici, nádor byl odstranitelný v jasných a chirurgicky bezpečných liniích. Nádor však zaujímal ledvinu, kterou jsme mu tedy museli také vzít. Šlo o nutnou oběť v rámci onkologické bezpečnosti. Lze předpokládat dobrou prognózu, i když v onkologické chirurgii není nikdy stoprocentní jistota," doplnil profesor Klein.