VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídelně hrozila pokuta. Nechávala zbytky myslivcovu psovi

Valašské Klobouky – Školní kuchyně ve Valašských Kloboukách málem dostala pokutu. Zbytky jídla totiž dávala místnímu myslivci pro psy. A to se nesmí. Možná by to prošlo, kdyby měl myslivec psů pět. V opačném případě ale musí jídelna uzavřít smlouvu s firmou, která se o zbytky postará. Taková je podmínka krajské veteriny, která přijde do Klobouk znovu na kontrolu.

10.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Zatímco dříve se zbytky jídel z kuchyní nosívaly domů nebo nechávaly pro dobytek, v současné době je jejich likvidace výrazně komplikovanější.

„Náš děda chodíval pravidelně do závodní jídelny pro zbytky a všichni byli spokojení. Dokud se do toho nevložily úřady," stěžuje si Veronika Machů z Valašských Klobouk.

Teprve před pár lety totiž začalo platit, že se zbytky z jídelen nesmí používat pro krmení zvířat na maso (jako je zejména prase, králík, slepice), ale jen pro kožešinová zvířata, ovšem pouze do chovů, kde je jich minimálně pět kusů.

„Odpady ze stravovacích zařízení se likvidují tlakovou sterilací nebo jinými metodami, u kterých se použije kombinace času, teploty a velikost částic. Nebo se zkompostují a přemění na bioplyn," vysvětluje Dušan Těšický z krajské veterinární správy, která nakládání s odpady kontroluje.

Přestože podle něj k pochybením dochází jen výjimečně, ve Valašských Kloboukách kontrola nařídila zásadní změny.

„Kontrole jsme ukázali smlouvu o odběru zbytků ze školní jídelny s jedním myslivcem, který se zbytky jídel krmí své psy, ale bohužel bylo všechno špatně," stýská si ředitel Základní školy Valašské Klobouky Karel Ptáček.

Ukázalo se totiž, že hajný nemá více než pět psů a škola tedy musí uzavřít smlouvu se specializovanou firmou, která zbytky za poplatek zlikviduje. Nyní tak nezbývá než vybudovat u školní kuchyně prostor, kde bude umístěn plastový uzavíratelný kontejner, který bude firma odvážet. Za jeden odvoz dá škola asi dvě stě padesát korun.

„Nechápu, že někdo je schopen ničit a rušit něco, co skvěle funguje. Zatím jsme se nemuseli o zbytky starat, pes dostal najíst a všichni byli spokojení. Odteď budou dražší obědy, v kuchyni bude míň místa, kuchařky budou mít víc práce a myslivec bude psovi dávat granule," popisuje ředitel.

Aby škola nedostala pokutu, musí do následné kontroly zajistit smlouvu se specializovanou firmou, která dodá sud, ve kterém vydrží zbytky i celý týden. „Firma vždy v pondělí plný sud odveze a nechá nám na výměnu čistý a prázdný," doplňuje Karel Ptáček.

Nabízí se vlachovická firma Gastro Waste, která se specializuje na odbornou likvidaci potravin. Spolupracuje už například se školou v Pozlovicích. „Jsme spokojeni," říká tamní ředitel Přemysl Janeček.

Soukromníci tyto problémy řešit nemusejí a některé restaurace darují jídlo, které se nepodařilo prodat, potřebným, třeba i bezdomovcům, kteří jsou za něj vděční.

„Může nastat problém, když není zcela zřejmé, zda se jedná o nevydanou stravu, či odpad ze stravovacího zařízení. U odpadu obecně neplatí možnost darování, ale musí být likvidován oprávněnou osobou pro nakládání s odpady," upozorňuje Dušan Těšický z krajské veteriny.

MARCELA KANIOVÁ

Autor: Redakce

10.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bosenský záložník Mirzad Mehanović (v bílém dresu) v chladném večeru nešetřil krokem.

Aktivní Mehanović běhal i střílel. „Gólu chybělo málo,“ ví Bosňan

Třicetiletý záložník Josef Hnaníček (v bílém dresu s číslem 21) nastoupil na hřišti Šeriffu Tiraspol s kapitánskou páskou na ruce.

Hnaníček by rodinu do Tiraspolu nevzal. Nemají ani televizi na HDMI, říká

AUTOMIX.CZ

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

V devadesátých letech se začal zejména u německých aut objevovat zvláštní jev. Mnozí z vás si dost možná všimli, že starší auta koncernu Volkswagen, ale i Mercedesy nebo vozy BMW, mají na straně spolujezdce výrazně menší zpětné zrcátko, než je to na straně řidiče. Proč to ale tak je?

Čerti, ze kterých mají respekt i dospělí. Zahrozí v Kloboukách

Pamatujete ještě, jak se kdysi peklo v peci? Nebo jak se mlelo obilí? Připomenout si to můžete příští víkend na 26. ročníku Valašského mikulášského jarmeku v Kloboukách.

Bylo to nejtěžší období v kariéře, přiznal kouč Otrokovic Sedlák

Je trenér a psycholog. A v létě byl Marek Sedlák i architektem, který měl postavit nový tým třetiligové Viktorie Otrokovice. Stačilo to na nesestupové třinácté místo. „Bylo to nejtěžší období v kariéře,“ přiznal Sedlák.

Jedenácté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT