Zatímco dříve se zbytky jídel z kuchyní nosívaly domů nebo nechávaly pro dobytek, v současné době je jejich likvidace výrazně komplikovanější.

„Náš děda chodíval pravidelně do závodní jídelny pro zbytky a všichni byli spokojení. Dokud se do toho nevložily úřady," stěžuje si Veronika Machů z Valašských Klobouk.

Teprve před pár lety totiž začalo platit, že se zbytky z jídelen nesmí používat pro krmení zvířat na maso (jako je zejména prase, králík, slepice), ale jen pro kožešinová zvířata, ovšem pouze do chovů, kde je jich minimálně pět kusů.

„Odpady ze stravovacích zařízení se likvidují tlakovou sterilací nebo jinými metodami, u kterých se použije kombinace času, teploty a velikost částic. Nebo se zkompostují a přemění na bioplyn," vysvětluje Dušan Těšický z krajské veterinární správy, která nakládání s odpady kontroluje.

Přestože podle něj k pochybením dochází jen výjimečně, ve Valašských Kloboukách kontrola nařídila zásadní změny.

„Kontrole jsme ukázali smlouvu o odběru zbytků ze školní jídelny s jedním myslivcem, který se zbytky jídel krmí své psy, ale bohužel bylo všechno špatně," stýská si ředitel Základní školy Valašské Klobouky Karel Ptáček.

Ukázalo se totiž, že hajný nemá více než pět psů a škola tedy musí uzavřít smlouvu se specializovanou firmou, která zbytky za poplatek zlikviduje. Nyní tak nezbývá než vybudovat u školní kuchyně prostor, kde bude umístěn plastový uzavíratelný kontejner, který bude firma odvážet. Za jeden odvoz dá škola asi dvě stě padesát korun.

„Nechápu, že někdo je schopen ničit a rušit něco, co skvěle funguje. Zatím jsme se nemuseli o zbytky starat, pes dostal najíst a všichni byli spokojení. Odteď budou dražší obědy, v kuchyni bude míň místa, kuchařky budou mít víc práce a myslivec bude psovi dávat granule," popisuje ředitel.

Aby škola nedostala pokutu, musí do následné kontroly zajistit smlouvu se specializovanou firmou, která dodá sud, ve kterém vydrží zbytky i celý týden. „Firma vždy v pondělí plný sud odveze a nechá nám na výměnu čistý a prázdný," doplňuje Karel Ptáček.

Nabízí se vlachovická firma Gastro Waste, která se specializuje na odbornou likvidaci potravin. Spolupracuje už například se školou v Pozlovicích. „Jsme spokojeni," říká tamní ředitel Přemysl Janeček.

Soukromníci tyto problémy řešit nemusejí a některé restaurace darují jídlo, které se nepodařilo prodat, potřebným, třeba i bezdomovcům, kteří jsou za něj vděční.

„Může nastat problém, když není zcela zřejmé, zda se jedná o nevydanou stravu, či odpad ze stravovacího zařízení. U odpadu obecně neplatí možnost darování, ale musí být likvidován oprávněnou osobou pro nakládání s odpady," upozorňuje Dušan Těšický z krajské veteriny.

MARCELA KANIOVÁ